Naturalne wzmacnianie odporności
Startuje okres przeziębień. Zima się powoli kończy, a bakterie i wirusy wychodzą na światło dzienne i czyhają na nasz organizm. Nagła zmiana temperatury połączona z wiatrem, czasem śniegiem i dużą ilością deszczu nie jest dobra dla naszej odporności. Warto wzmocnić ją naturalnym składnikami!
Wzmacniamy się zdrowymi nawykami
Nasz organizm poprzez osłabienie wywołane stresem lub złymi nawykami żywieniowymi jest bardziej podatny na przeziębienia. Nasza walkę należy rozpocząć od odpowiedniego podejścia. Żeby dobrze zregenerować organizm należy zadbać o odpowiednią ilość snu. Najlepiej jest przesypiać ok. 8 godzin, a zasypiać – między godz. 22-24.
Chociaż ciężko jest wyeliminować stres czy przemęczenie, to można poświęcić chociaż chwilę na relaks czy porządny wypoczynek w ciągu dnia.
Dieta wzmacniająca odporność
Wszelkiego typu używki – papierosy, kawa, alkohol, znacznie osłabiają nasz organizm. Jeżeli nie możemy się ich całkiem wyeliminować, na pewno warto je ograniczyć. Jeżeli chodzi o samą dietę, najważniejsze jest spożywanie posiłków pełnowartościowych. Latem znacznie częściej sięgamy bo zdrowe sałatki, warzywa i sezonowe owoce.
Nie powinniśmy o nich zapominać również w zimę – tutaj skupmy się na jedzeniu rozgrzewającym oraz dodającym energii. Najważniejsze podczas jedzenia posiłków jest uzupełnienie diety w witaminy C. Znajdziemy ją nie tylko w owocach, ale również w kiszonej kapuście czy ogórkach. Drugą ważną rzeczą są antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i bardzo dobrze wzmacniają odporność. Znajdziemy je w wielu warzywach i owocach np. w brokułach, szpinaku czy cytrusach.
Magiczne działanie czosnku
Już od dawna powszechnie wiadomo, że na wszelkie przeziębienia bardzo dobry jest czosnek.
Nazywany on jest nawet naturalnym antybiotykiem. Dlaczego? Wszystko to dzięki zawartej w nim allinie,
która po przeżuciu lub zmiażdżeniu przekształca się w allicynę. Dzięki niej, czosnek ma właściwości antybiotyczne
oraz korzystny wpływ na serce. Dodatkowo czosnek bogaty jest w witaminy C, PP, B1, B2 oraz B3.
Aby zachować wszystkie jego znakomite właściwości, najlepiej jest go spożywać w czystej postać.
Jeśli przeszkadza nam jego zapach – można połączyć go z pietruszką, która go neutralizuje.
Ruch i hartowanie ciała
W celu wzmocnienia organizmu niezbędny jest również ruch na świeżym powietrzu. Nie musi być on bardzo intensywny – ważne, że jest. Jeżeli należysz do grona osób, które po każdorazowym wyjściu na deszczową i mroźną pogodę – łapią przeziębienie, zacznij hartować swoje ciało stopniowo. Można zacząć od wietrzenia pokoju, zimnego prysznica czy chodzenia boso po mieszkaniu. Im bardziej nasze ciało będzie zahartowane, tym bardziej je wzmocnimy. Niektóre osoby sięgają nawet po bardziej ekstremalne sposoby – morsowanie czy chodzenie boso po śniegu.
Preparaty wzmacniające
Jeżeli nie jesteśmy w stanie wystarczająco zadbać o nasza dietę, zawsze możemy sięgnąć po gotowe preparaty wzmacniające organizm. Dostępne są one niemal w każdej aptece. Najczęściej są to witaminy oraz naturalne składniki. Aby efekt był zadowalający – musimy pamiętać o ich regularnym spożywaniu. Wśród skarbów, które możemy tam również dostać warto wymienić wspaniałe oleje z ryb (np. z rekina) czy zwykły tran. Nie tylko wzmacniają organizm, ale również pomagają go zregenerować.
Ilustracja: YIM Hafiz / Foter / CC BY
Współpraca
przygotowanie artykułu wspiera Cefarm24.pl – apteka internetowa, która zdrowo Cię zaskoczy!
Profilaktycznie mleko z czosnkiem stosuje zimową i jesienną porą . Dobre na odporność . Sprawdzone , mimo że niezbyt dobre ale działa 🙂