O sodzie słów kilka
Gdy powiemy Wodorowęglan sodu nie wszyscy będą wiedzieć o co chodzi.
Jeśli użyjemy słowa soda oczyszczona okaże się, że jest ona znana nam wszystkim.
Znana z wielu możliwości od pokoleń.
Przez lata używana głównie do celów spożywczych m.in jako jeden ze składników
proszku do pieczenia i dodatek do żywności regulujący pH.
Wielu pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy, że soda może konkurować z wieloma
detergentami.
Jest znakomitym środkiem czyszczącym i neutralizującym nieprzyjemne zapachy.
Poniżej kilka podstawowych informacji które powinniśmy wiedzieć o sodzie:
rozpuszcza się w wodzie w temperaturze od 20st.C w górę
nie rysuje powierzchni więc może być stosowana do czyszczenia wielu urządzeń
ze stali nierdzewnej, marmuru…
jej wydajność i dobra cena oraz dostępność przeważają na korzyść
Ponadto warto dodać kilka ciekawostek o zastosowaniu w kuchni
świetnie się sprawdza przy myciu warzyw i owoców
ugasi płonący tłuszcz w sposób bezpieczny
spulchni idealnie nasze ciasta,omlety
utrzyma jasny kolor kalafiora gdy dodamy jej odrobinę do jego ugotowania
zneutralizuje nieprzyjemny zapach z naszych rąk wystarczy umyć w niej ręce
pochłania niepożądane zapachy w lodówkach
umyjemy nią armaturę, plastikowe naczynia
odetkamy zapchany zlew
zastąpi nawet kostki do zmywarki
jest rewelacyjna jako środek czyszczący mikrofalówki
wystarczy wstawić pojemnik z sodą i wodą- włączyć mikrofalówkę i zagotować,
a później przetrzeć ręcznikiem papierowym
Jak sami widzicie soda ma wiele zastosować.
A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na jej użycie?
Dodaj komentarz