Menu
  • Dziś jest : 18 czerwca 2025 Imieniny : Elżbiety, Marka, Amandy
  • Menu

    Osiem składników, których nie może zabraknąć w zimowym menu. Przewodnik po sezonowych warzywach i owocach dostępnych zimą

  • Wbrew pozorom sezon zimowy obfituje w smaczne owoce i warzywa. Stanowią one źródło niezwykle potrzebnych o tej porze roku witamin, a równocześnie nadają potrawom niepowtarzalny smak. Oto osiem propozycji, które sprawdzą się w zimowym menu.

    1.Kalafior

    Sezon na to warzywo trwa od połowy grudnia do połowy kwietnia. Kalafiora można podawać na surowo, duszonego, ugotowanego, zblanszowanego lub podsmażonego. Aby wydobyć charakterystyczny smak tego zimowego warzywa, można doprawić go papryką chili, czosnkiem lub kminem rzymskim. Kalafior doskonale komponuje się z migdałami, owocami morza i truflami. Takie połączenia z pewnością urozmaicą zimowe menu.

    2. Jarmuż

    Surowy jarmużu ma dość gorzki smak – aby go złagodzić, jego liście można zblanszować, ugotować na parze, podsmażyć lub dusić. Przygotowany w ten sposób jarmuż można wykorzystać jako dodatek do sałatek, surówek i mięsa – zwłaszcza wołowego. Jarmuż sprawdza się również jako składnik zup i gulaszy. Surowe liście jarmużu stanowią bogate źródło cennych witamin – z powodzeniem można wykorzystać je jako składnik zdrowych soków.

    3. Klementynki

    Klementynki to owoce, które powstały w wyniki skrzyżowania mandarynek i pomarańczy. Ich wyrazisty kolor i słodki smak bez wątpienia ożywią zimowe menu. Cząstki klementynek można spożywać na surowo, można również serwować je z gorzką czekoladą, płatkami owsianymi, migdałami, jogurtem lub serkiem wiejskim. Z kolei skórkę z klementynek można zasmażyć w cukrze lub zetrzeć na tarce i wykorzystać jako dodatek do ciast, lodów i deserów.

    4. Bataty

    Zimą bataty doskonale sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków – można podawać je z rybami lub drobiem, ugotowane, upieczone lub pod postacią purée. Można przyprawić papryką chili, oregano, bądź anyżem – te przyprawy połączone ze słodkim smakiem batatów stworzą naprawdę ciekawą kompozycję. Kupując bataty, najlepiej wybrać te z gładką, pozbawioną plamek czy pęknięć skórką. Warto zwrócić uwagę na ich rozmiar – powinny być wielkości małych ziemniaków.

    5. Seler

    Sezon na to sezonowe warzywo trwa od lipca do końca lutego. Komponując potrawy do zimowego menu, można wykorzystać wszystkie części tego warzywa: korzeń, łodygę, liście, nasiona. Seler może być podawany na różne sposoby: surowy, w postaci sosu bądź zupy kremu, jako dodatek do mięs – najlepiej komponuje się z jagnięciną i wołowiną. Warto pamiętać, że ciemniejsze warzywa charakteryzują się mocniejszym, bardziej gorzkim smakiem.

    6. Dynia

    Dynię podawać można na wiele sposób – pieczoną, smażoną lub gotowaną na parze. Ta ostatnia metoda pozwala zachować cenne wartości odżywcze tego owocu. Dynia bardzo dobrze komponuje się z orzechami, miodem, imbirem i papryką chilli. Jego miąższ wyróżnia się delikatnym, słodkim smakiem i doskonale sprawdza się jako dodatek do lodów i innych deserów. Z kolei prażone pestki dyni mogą być serwowane jako przekąska.

    7. Grejpfruty

    Wyrazisty smak i jaskrawy czerwony kolor sprawia, że grejpfruty skutecznie ożywiają zimowe potrawy. Te owoce doskonale nadają się do przyrządzania lekkich, dietetycznych sałatek – mają niewiele kalorii, a zawarty w nich błonnik zapewnia uczucie sytości i korzystnie wpływa na procesy trawienne. Grejpfruty można wykorzystać także jako dodatek do ryb, owoców morza, drobiu czy wieprzowiny.

    8. Brokuły

    Brokuły sprawdzają się jako dodatek do serów i mięsa. Aby wydobyć z ich charakterystyczny smak, należy przepłukać je wodą po krótkim blanszowaniu. Ich smak można podkreślić, przyprawiając je bazylią i tymiankiem.

    Więcej ciekawych propozycji podania sezonowych owoców i warzyw znajdziesz tutaj: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezonowy/jesien-zima/warzywa-i-owoce-zima-przewodnik.html.   

    Artykuł sponsorowany.

    Artykuł sponsorowany

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *