Patelnie do naleśników – wszystko, co musisz wiedzieć
Naleśniki to jedno z najprostszych i najlepszych dań, które możesz zrobić w swojej kuchni. Dobre na śniadanie, obiad i kolację, z przyjaciółmi, na słodko i na słono, z owocami i twarogiem – każdy ma swój ulubiony wariant. Aby cieszyć się nimi w pełni, trzeba mieć odpowiedni sprzęt do ich przyrządzenia. Do tego celu idealnie posłuży nam dobrej jakości patelnia do naleśników. Oto kilka wskazówek, które pomogą przy wyborze patelni do naszej kuchni.
Wielkość
Patelnia do naleśników powinna odpowiadać naszym potrzebom. Jeśli uwielbiamy naleśniki i przyrządzamy je często, warto sięgnąć po taką, o większej średnicy. Pozwoli nam to na usmażenie większych placków przy mniejszym nakładzie pracy. Jeśli jednak wiemy, że nasze naleśniki mają być mniejsze i łatwiejsze do spożywania na przykład dla dzieci – zdecydujmy się na mniejszy rozmiar. Na rynku znajdziemy patelnie od 12 do 42 centymetrów średnicy, dlatego bez obaw, mamy z czego wybierać.
Patelnia do naleśników Nature marki Ambition od Dajar
Materiał
Patelnie do smażenia naleśników wykonuje się głównie z aluminium oraz stali. Patelnie ze stali wyróżniają się dużą odpornością i trwałością, ale są cięższe. Ważnym jest, by nasza patelnia dobrze rozprowadzała ciepło, tak aby uniknąć przypaleń. Niektóre z modeli wyposażone są w specjalne systemy stworzone do tego celu, jak na przykład indukcyjny system przekazu energii.
Powłoka
Jeśli chodzi o powłokę patelni, podstawowym wyznacznikiem powinna być nieprzywieralność żywności. Do tego świetnie sprawdzą się powłoki ceramiczne lub teflonowe. Powłoki ceramiczne są bardzo trwałe, równomiernie rozprowadzają ciepło i są odporne na zarysowania. Możemy być pewni, że jeśli zdecydujemy się na patelnię ceramiczną, będziemy mogli korzystać z niej przez lata.
Powłoka teflonowa ma taką zaletę, że jedzenie do niej nie przywiera, a dodatkowo jest bardzo łatwa w czyszczeniu, bezpieczna dla zdrowia (należy szukać patelni z oznaczeniem oryginalnego teflonu), a także nie wymaga używania tłuszczu. Obie powłoki będą dobrym rozwiązaniem dla miłośników zdrowej, beztłuszczowej kuchni i pewnych, trwałych rozwiązań.
Jeżeli wybieramy model do kuchenki indukcyjnej, zawsze szukajmy właściwych oznaczeń, które mówią o tym, czy dana patelnia nadaje się do używania z kuchenką indukcyjną.
Cena
Ceny patelni do naleśników zależne są od materiałów, jakości wykonania oraz wielkości samej patelni. Na zakup dobrej patelni ceramicznej możemy przeznaczyć od 60 do 400 złotych. Oczywiście, jeśli nie jesteśmy w kuchni codziennie smażąc naleśniki, znajdziemy idealną patelnię dla nas za mniej niż kilkaset złotych. Warto wiedzieć, czego dokładnie nam potrzeba w naszej kuchni.
Patelnie do naleśników są świetnym rozwiązaniem dla każdej kuchni. Dzięki nim, usmażymy idealne naleśniki i nie będziemy martwić się o możliwość przypalenia. Patelnie do smażenia naleśników są również lekkie i poręczne, dzięki czemu łatwiej jest przewrócić placki, bez ryzyka uszkodzenia ich. Dla wszystkich wielbicieli naleśników, patelnie są obowiązkowym zakupem.
Jeszcze się nie dorobiliśmy patelni do naleśników. Smaże je na ogromnej 32 cm patelni z bardzo grubym dnem, a i tak wychodzą pyszne
Mi ostatnio mąż sprezentował kolejną 😉
Smażę na granitowej Ballarini. Dla mnie to najlepsza patelnia. Nic nie przywiera i smaży się wspaniale.
Każdy ma jakieś swoje ulubione 😉 Ważne, że jedzonko pomagają zrobić pyszne 😉
Ciekawy post 😉 Przyda się na przyszłość jak będę kompletować kuchnię
Polecam 😉
Mam od kilku lat patelnię do naleśników i to był najlepszy zakup. Używam jej regularnie i uwielbiam. Szczególnie upodobalam sobie pankejki z niej, a raczej moja rodzina.
U nas każdy inne danie z niej chce, ale najważniejsze, że apetyt mają 😉 Ja mogę stać wtedy i godzinę przy kuchni byleby moje łobuziaki miały apetyt 😉
Sama mam patelnię do naleśników od pół roku i szczerze to był mój najlepszy zakup. W końcu naleśniki mi wychodziły, nawet pierwszy. Nie miałam problemu z przewracaniem. No magia 😀
Ja swoją pierwszą miałam już w szkole podstawowej, bo chciałam robić pyszne naleśniki. W tym roku mąż kupił mi kolejną na zakupach przy okazji remontu jaki robiliśmy 😉
Sama uwielbiam naleśniki, dlatego już jakiś czas temu zaopatrzyłam się w odpowiednią patelnię. Nie była najtańsza, ale służyła dobrze. Twój artykuł jasno i klarownie przedstawia jaka patelnię należy wybrać.
Post jest jak dobra rada 😉
Kiedyś myślałam, że patelnie do naleśników to bezsensowny gadżet, którego nie potrzebuję, a… na jakiejś totalnej wyprzedaży kupiłam jedną w cenie 4 PLN. Zrobiłam naleśniki i… natychmiast pobiegłam kupić kolejną na zapas, bo te genialne urządzenie. Wszystkim polecę, a jak mi te kupione po taniości się wykończą (coś z raczkami mają nie tak) to kupie nawet taką droższą bo warto!
Zdecydowanie warto 😉
Mam i uwielbiam. Juz teaz nie wyobrażam sobie, abym smażyła naleśniki na innej patelni☺️
Mam tak samo 😉