Pierogi? Nie tylko ruskie i z mięsem – sprawdź czym możesz zaskoczyć
Pierogi – ciężko znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego dania. Jednak w naszym kraju przyjęły się głównie pierogi ruskie i z mięsem, a okazjonalnie, szczególnie na czas świąt Bożego Narodzenia, także z kapustą i grzybami. Czy wiesz, że pierogi można podawać na setki różnych sposobów, a ogranicza Cię jedynie własna wyobraźnia? Sprawdź, co możesz przygotować we własnej kuchni!
Pierogi z podrobami
Podroby mają tyleż zwolenników, co przeciwników. Jednym przeszkadza intensywny smak płucek, serduszek czy żołądków, inni wskazują na ich delikatność oraz dużą zawartość żelaza. A czy wiesz, że z podrobów możesz zrobić pyszne i szybkie pierogi na obiad? Do farszu najlepiej wykorzystać płucka i serca – należy je zmielić w maszynce do mięsa, aby móc łatwo wymieszać z pozostałymi składnikami. Tymi są natomiast przesmażona na oleju, drobno pokrojona cebulka, surowe jajko oraz przyprawy i zioła wedle uznania.
Soczewica i grzyby – hit wśród wegan
Wśród przeciwników podrobów na pewno znajdą się weganie. Dla nich lepszym farszem okaże się ten z grzybów i soczewicy – będzie doskonałym źródłem białka i smacznym posiłkiem. Aby przygotować farsz, powinieneś ugotować do miękkości 300 g soczewicy oraz 30 gram suszonych grzybów leśnych, a następnie wrzucić je do malaksera wraz z podsmażoną cebulą, 2 łyżkami masła, jajkiem i przyprawami – pasować tu będzie cząber, majeranek, szałwia, sól i pieprz.
Pierogi a la Bolognese
Jeśli jesteś fanem spaghetti, koniecznie musisz wypróbować tego farszu! Do wykonania go będziesz potrzebować 500 g mielonego mięsa wołowego – usmażonego wraz z czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki. Do gotowego mięsa należy dodać krojone pomidory z puszki oraz odrobinę passaty – farsz nie może być rzadki, więc warto dodawać przecież bardzo powoli. Całość dopraw włoskimi ziołami, a gotowe pierogi podawaj z rukolą!
Ruskie wędzone
Próbowałeś kiedyś zrobić pierogi ruskie z wędzonego sera? Jeśli nie, to czas najwyższy. Do wędzonego twarogu dodaj kilka ugotowanych na miękko ziemniaków i dopraw do smaku pieprzem i solą. W tym przepisie może znaleźć się cebulka, ale lepiej zastąpić ją smażonymi skwarkami z boczku, które jeszcze lepiej podbiją wędzony charakter tych pierogów!
Z burakiem i ricottą
Bardzo prostym pomysłem na farsz jest połączenie ugotowanego lub upieczonego buraka startego na tarce – na drobnych oczkach – z serem ricotta. Po doprawieniu solą, pieprzem i parmezanem, takie pierogi zyskują bardzo wyrazisty smak. Z powodzeniem zamiast sera ricotta można dać kozi, jednak zanim to zrobisz upewnij się, że wszystkie osoby, które będziesz karmić, lubią ten rodzaj sera.
Szpinak i ser – połączenie doskonałe
Kolejny farsz serowo-warzywny – szpinak łączy się z serem feta niemal tak naturalnie, jak jabłko z cynamonem (z których zapewne też można przygotować pyszny farsz na słodkie pierogi!). Jeśli do tego zestawienia dodasz jeszcze przesmażony na oliwie czosnek, mogą wyjść Ci pierogi tak przepyszne, że zaraz zaczniesz lepić dokładkę. Na wszelki wypadek od razu kup podwójną porcję składników.
Dodaj komentarz