Menu
  • Dziś jest : 7 marca 2019 Imieniny : Pawła, Tomasza, Felicyty
  • Menu

    Pierogi? Nie tylko ruskie i z mięsem – sprawdź czym możesz zaskoczyć

  • Pierogi – ciężko znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego dania. Jednak w naszym kraju przyjęły się głównie pierogi ruskie i z mięsem, a okazjonalnie, szczególnie na czas świąt Bożego Narodzenia, także z kapustą i grzybami. Czy wiesz, że pierogi można podawać na setki różnych sposobów, a ogranicza Cię jedynie własna wyobraźnia? Sprawdź, co możesz przygotować we własnej kuchni!

    Pierogi z podrobami

    Podroby mają tyleż zwolenników, co przeciwników. Jednym przeszkadza intensywny smak płucek, serduszek czy żołądków, inni wskazują na ich delikatność oraz dużą zawartość żelaza. A czy wiesz, że z podrobów możesz zrobić pyszne i szybkie pierogi na obiad? Do farszu najlepiej wykorzystać płucka i serca – należy je zmielić w maszynce do mięsa, aby móc łatwo wymieszać z pozostałymi składnikami. Tymi są natomiast przesmażona na oleju, drobno pokrojona cebulka, surowe jajko oraz przyprawy i zioła wedle uznania.

    Soczewica i grzyby – hit wśród wegan

    Wśród przeciwników podrobów na pewno znajdą się weganie. Dla nich lepszym farszem okaże się ten z grzybów i soczewicy – będzie doskonałym źródłem białka i smacznym posiłkiem. Aby przygotować farsz, powinieneś ugotować do miękkości 300 g soczewicy oraz 30 gram suszonych grzybów leśnych, a następnie wrzucić je do malaksera wraz z podsmażoną cebulą, 2 łyżkami masła, jajkiem i przyprawami – pasować tu będzie cząber, majeranek, szałwia, sól i pieprz.

    Pierogi a la Bolognese

    Jeśli jesteś fanem spaghetti, koniecznie musisz wypróbować tego farszu! Do wykonania go będziesz potrzebować 500 g mielonego mięsa wołowego – usmażonego wraz z czosnkiem, cebulą oraz natką pietruszki. Do gotowego mięsa należy dodać krojone pomidory z puszki oraz odrobinę passaty – farsz nie może być rzadki, więc warto dodawać przecież bardzo powoli. Całość dopraw włoskimi ziołami, a gotowe pierogi podawaj z rukolą!

    Ruskie wędzone

    Próbowałeś kiedyś zrobić pierogi ruskie z wędzonego sera? Jeśli nie, to czas najwyższy. Do wędzonego twarogu dodaj kilka ugotowanych na miękko ziemniaków i dopraw do smaku pieprzem i solą. W tym przepisie może znaleźć się cebulka, ale lepiej zastąpić ją smażonymi skwarkami z boczku, które jeszcze lepiej podbiją wędzony charakter tych pierogów!

    Z burakiem i ricottą

    Bardzo prostym pomysłem na farsz jest połączenie ugotowanego lub upieczonego buraka startego na tarce – na drobnych oczkach – z serem ricotta. Po doprawieniu solą, pieprzem i parmezanem, takie pierogi zyskują bardzo wyrazisty smak. Z powodzeniem zamiast sera ricotta można dać kozi, jednak zanim to zrobisz upewnij się, że wszystkie osoby, które będziesz karmić, lubią ten rodzaj sera.

    Szpinak i ser – połączenie doskonałe

    Kolejny farsz serowo-warzywny – szpinak łączy się z serem feta niemal tak naturalnie, jak jabłko z cynamonem (z których zapewne też można przygotować pyszny farsz na słodkie pierogi!). Jeśli do tego zestawienia dodasz jeszcze przesmażony na oliwie czosnek, mogą wyjść Ci pierogi tak przepyszne, że zaraz zaczniesz lepić dokładkę. Na wszelki wypadek od razu kup podwójną porcję składników.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Zupa krem z cebuli z kulkami mięsnymi

    Ostatnio mam taki moment w życiu, że brakuje mi weny do wszystkiego. Wszystko stało się takie szare. Kiedyś uwielbiałam gotować,...

    Zamknij