Menu
  • Dziś jest : 27 lutego 2024 Imieniny : Gabriela, Anastazji, Honoryny
  • Menu

    Piersi z kurczaka w sosie: 3 pomysły na zdrowy obiad

  • W dzisiejszym zabieganym świecie, w którym zdrowe odżywianie staje się priorytetem, piersi z kurczaka w sosie kuszą nie tylko smakiem, ale również są doskonałym wyborem na zdrowy obiad. Odkryj, jak prostym krokiem może być zdrowe gotowanie, a jednocześnie delektuj się wyjątkowym smakiem i aromatem piersi z kurczaka w różnych, pełnych przyjemności sosach. To nie tylko sposób na pyszny obiad, ale także doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni i wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych do codziennego menu.

    Piersi z kurczaka nie tylko sycą wyjątkowym smakiem, ale również stanowią źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Wzbogacone witaminami z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), a także witaminą A, D i E, te kawałki mięsa dostarczają nie tylko przyjemności kulinarnej, ale także korzyści dla zdrowia.

    Dla kogo zalecane jest spożywanie mięsa drobiowego?

    Odpowiedź brzmi: dla wszystkich, zarówno dla dużych, jak i małych. Dzieci mogą je spożywać od momentu wprowadzenia różnorodności do diety. Drób stanowi również istotny element wielu diet, pełniąc rolę ich fundamentu, a także odgrywa kluczową rolę w żywieniu po operacjach i rekonwalescencji.

    Forma spożycia nie ma tu znaczenia. W mojej rodzinie każdy ma swoje ulubione danie, ale zawsze królują piersi z kurczaka. Polecam wybierać te pochodzące z kurczaka zagrodowego. Domowe nuggetsy, polędwiczki w płatkach, duszone mięso – możliwości jest wiele, a wszystko smakuje wyjątkowo, zwłaszcza podane z aromatycznym sosem.

    Oto trzy kulinarnie inspirujące propozycje z piersi z kurczaka, gdzie soczyste mięso spotyka się z niepowtarzalnymi sosami. Niech te dania wprowadzą Cię w świat wyjątkowych doznań kulinarnej rozkoszy.

    Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem

    Składniki:

    • 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
    • 300 ml śmietana 30% (może być więcej, jeśli lubicie)
    • pęczek koperku
    • 1 duża cebula
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki oleju

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka zagrodowego myjemy, osuszamy i kroimy w paski po ok. 1-2 cm.
    Cebulkę obieramy i kroimy w piórka.
    Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli.
    Dodajemy pierś z kurczaka.
    Smażymy z obu stron do momentu aż się zrumieni.
    Następnie wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na sam koniec dodajemy umyty, osuszony i drobno pokrojony koperek.
    Całość mieszamy.
    Podajemy z czym lubimy np. kasza, ryż czy ziemniaki.

    Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym

    Chociaż idealnie byłoby zebrać kurki własnoręcznie w lesie, nie martw się, te ze sklepu także świetnie sprawdzą się w tej kulinarnej podróży.

    Składniki:

    • 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
    • 250g kurek
    • 500 ml śmietany 30%
    • 150 ml bulionu (najlepiej warzywny bądź drobiowy)
    • 75ml wina białego wytrawnego
    • 1 średnia cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz
    • olej

    Przygotowanie:

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i rumienimy na oleju z obu stron.
    Mięso ściągamy z patelni po usmażeniu.
    Następnie szklimy na tym samym tłuszczu obraną i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (może być drobno posiekany).
    Dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone kurki i smażymy maksymalnie 12 minut na większym ogniu.
    Po tym czasie dodajemy ponownie przesmażone mięso, podlewamy winem, bulionem i śmietaną.
    Dusimy 15 minut pod przykryciem.
    Na sam koniec doprawiamy do smaku.

    Przepis na pierś z kurczaka w sosie curry

    Składniki:

    • 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
    • 400ml mleka kokosowego
    • 1 papryka
    • 1 duża cebula lub 2 średnie
    • 1 dość duża marchewka
    • 15g groszek zielony
    • 2-3 ząbki czosnku
    • curry
    • imbir
    • pieprz
    • olej

    Przygotowanie:

    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
    Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Marchew obieramy, myjemy i osuszoną ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Piersi z kurczaka zagrodowego myjemy, osuszamy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i obsypujemy curry.
    Następnie odstawiamy na godzinę.
    Na patelni (musi być głęboka) rozgrzewamy olej.
    Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy.
    Dodajemy marchew i paprykę.
    Podlewamy wodą i dusimy aż warzywa będą półmiękkie.
    Dodajemy mięso i groszek.
    Dusimy aż warzywa będą miękkie.
    Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku (pamiętajcie nie każdy lubi dużo imbiru).

    Taki kurczak będzie idealnie smakować z ryżem, choć podanie z makaronem ryżowym lub sojowym ma coraz więcej zwolenników.

    Jeśli pragniecie smakowitej piersi z kurczaka w mniej kalorycznej wersji, możecie zdecydować się na jej upieczenie lub ugotowanie, a następnie dodanie do aromatycznego sosu. Taka wersja dania nie tylko utraci na kaloryczności, stając się lżejszą opcją, ale również sprawi, że poczujecie się bardziej fit. To także doskonała propozycja dla mniejszych smakoszy, jak moje dzieci, które uwielbiają ten sposób podawania kurczaka.

    Patrząc na różnorodność możliwości przygotowania piersi z kurczaka, możemy je spożywać non stop, unikając przy tym znudzenia tradycyjnymi przepisami. A co z Waszym ulubionym sposobem podawania kurczaka? Może zaskoczycie nas swoją unikalną propozycją? Zachęcamy do testowania różnych wariantów i eksperymentowania w kuchni.

     

    Artykuł sponsorowany. Zdjęcie dostarczone przez reklamodawcę.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *