Piwna marynata do karkówki: zaskocz gości na grillu oryginalnym smakiem!
Gdy aura za oknem robi się coraz ładniejsza, słońce świeci to nabieramy więcej energii. Chce nam się spotykać z rodziną czy znajomymi. Chcąc zaoszczędzić sobie czasu najczęściej planujemy zrobienie grill. Rzecz niby łatwa do wykonania,a potrafi sprawić nam kłopot. Co zaserwować naszym gościom mięsa czy warzywa grillowane, jakie marynaty, co do picia to pytania które cały czas kłębią się w naszej głowie. Marynaty piwne to gwarantowany sukces naszej imprezy.
Jaką marynatę wybrać?
Marynata do kurczaka czy wieprzowiny jest inna, nie wspominając o rybach. Czym się kierować w doborze składników, jakie zachować proporcje?
Dziś mamy dla Was kilka pomysłów na marynatę piwną, do której ciekawe oferty na piwo w promocyjnych cenach znajdziecie tu https://www.gazetkowo.pl/promocje/piwo.
Marynata piwna do kurczaka
4 ćwiartki z kurczaka
1 szkl. jasnego piwa
2 łyżki musztardy najlepiej ostrej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 liście laurowe pokruszone
1 mała cebula
2 dymki posiekane
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
W misce łączymy wszystkie składniki do momentu aż konsystencja marynaty będzie aksamitna.
Powstałą marynatą polewamy mięso i odstawiamy najlepiej na 8 godzin do lodówki.
Po tym czasie nadmiar marynaty ściągamy z mięsa i grillujemy je do momentu aż skórka się mocno zrumieni.
Marynata piwna do karkówki
1 kg karkówki bez kości
0,5l piwa
25 ml oleju najlepiej rzepakowego
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
papryczka chilli posiekana
łyżeczka tymianku
3-4 listki laurowe pokruszonego
5-6 ziarenek ziela angielskiego pokruszonego
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce.
Przygotowaną marynatą nacieramy plastry karkówki i odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso grillujemy po około 7 minut z każdej ze stron.
Marynata piwna do ryb
1 kg ulubionej ryby
1 l piwa
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki liścia laurowego pokruszonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
po 3-4 ziarna ziela angielskiego, owoców jałowca i goździków
szczypta chilli
1-2 łyżeczki soli
75g cukru
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy i porcjujemy.
Na małym ogniu w garnuszku łączymy wszystkie składniki marynaty do momentu aż rozpuszczą się sól i cukier.
Następnie marynatę studzimy i wkładamy do niej kawałki ryby.
Odstawiamy na 4-5 godzin po tym czasie rybę możemy upiec lub ugrillować.
Jeśli szukacie pomysłu na inne alkohole które umilą Wam spotkanie koniecznie szukajcie na https://www.gazetkowo.pl/promocje/alkohol
Dodaj komentarz