Menu
  • Dziś jest : 10 listopada 2024 Imieniny : Leny, Ludomira, Leona
  • Menu

    Piwna marynata do karkówki: zaskocz gości na grillu oryginalnym smakiem!

  • Piwna marynata do karkówki: zaskocz gości na grillu oryginalnym smakiem!

    Gdy aura za oknem robi się coraz ładniejsza, słońce świeci to nabieramy więcej energii. Chce nam się spotykać z rodziną czy znajomymi. Chcąc zaoszczędzić sobie czasu najczęściej planujemy zrobienie grill. Rzecz niby łatwa do wykonania,a potrafi sprawić nam kłopot. Co zaserwować naszym gościom mięsa czy warzywa grillowane, jakie marynaty, co do picia to pytania które cały czas kłębią się w naszej głowie. Marynaty piwne to gwarantowany sukces naszej imprezy.

    Jaką marynatę wybrać?

    Marynata do kurczaka czy wieprzowiny jest inna, nie wspominając o rybach. Czym się kierować w doborze składników, jakie zachować proporcje?
    Dziś mamy dla Was kilka pomysłów na marynatę piwną, do której ciekawe oferty na piwo w promocyjnych cenach znajdziecie tu https://www.gazetkowo.pl/promocje/piwo.

    Marynata piwna do kurczaka

    4 ćwiartki z kurczaka
    1 szkl. jasnego piwa
    2 łyżki musztardy najlepiej ostrej
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2 łyżki oleju
    1 łyżka miodu lub syropu klonowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    3 liście laurowe pokruszone
    1 mała cebula
    2 dymki posiekane

    Przygotowanie:

    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    W misce łączymy wszystkie składniki do momentu aż konsystencja marynaty będzie aksamitna.
    Powstałą marynatą polewamy mięso i odstawiamy najlepiej na 8 godzin do lodówki.
    Po tym czasie nadmiar marynaty ściągamy z mięsa i grillujemy je do momentu aż skórka się mocno zrumieni.

    Marynata piwna do karkówki

    1 kg karkówki bez kości
    0,5l piwa
    25 ml oleju najlepiej rzepakowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    papryczka chilli posiekana
    łyżeczka tymianku
    3-4 listki laurowe pokruszonego
    5-6 ziarenek ziela angielskiego pokruszonego
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Przygotowanie:

    Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce.
    Przygotowaną marynatą nacieramy plastry karkówki i odstawiamy na noc do lodówki.
    Mięso grillujemy po około 7 minut z każdej ze stron.

    Marynata piwna do ryb

    1 kg ulubionej ryby
    1 l piwa
    1/2 łyżeczki gorczycy
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki liścia laurowego pokruszonego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    po 3-4 ziarna ziela angielskiego, owoców jałowca i goździków
    szczypta chilli
    1-2 łyżeczki soli
    75g cukru

    Przygotowanie:

    Rybę myjemy, osuszamy i porcjujemy.
    Na małym ogniu w garnuszku łączymy wszystkie składniki marynaty do momentu aż rozpuszczą się sól i cukier.
    Następnie marynatę studzimy i wkładamy do niej kawałki ryby.
    Odstawiamy na 4-5 godzin po tym czasie rybę możemy upiec lub ugrillować.

    Jeśli szukacie pomysłu na inne alkohole które umilą Wam spotkanie koniecznie szukajcie na https://www.gazetkowo.pl/promocje/alkohol

     

    Piwna marynata do karkówki: zaskocz gości na grillu oryginalnym smakiem!

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *