Menu
  • Dziś jest : 22 sierpnia 2019 Imieniny : Cezarego, Zygfryda, Marii
  • Menu

    Podpowiadamy, jak usmażyć pyszne frytki

  • frytkiChociaż Anglicy mówią na frytki „french fries”, to wspomniany przysmak został odkryty przez mieszkańców innego kraju – Belgii. Na przestrzeni ponad 150 lat ziemniaczany rarytas zdobył popularność na całym świecie. Łatwa w przygotowaniu potrawa zawiera kilka tajników, które warto poznać, aby osiągnąć mistrzostwo w smażeniu frytek. Sprawdź, czy znasz te zasady.

    Frytki na najwyższym poziomie

    Przejdźmy do użytecznych porad związanych ze smażeniem:

    Ważne są proporcje. Należy pamiętać o tym, aby na jedną część frytek przypadało dziesięć części tłuszczu.

    Rozmrażasz frytki przed smażeniem? Popełniasz błąd. Zamrożone wchłoną zdecydowanie mniejszą ilością tłuszczu, co przekłada się także na walory smakowe.

    Ponowne smażenie absolutnie nie jest wskazane. W ten sposób frytki stracą chrupkość i staną się tłuste.

    Optymalny czas smażenia frytek wynosi 3-4 minuty.

    Frytki należy smażyć w temperaturze wynoszącej 175-180 stopni Celsjusza. Zbyt słabo rozgrzany tłuszcz przełoży się na tłuste frytki. Z kolei temperatura przekraczająca zalecane normy spowoduje, że frytki z zewnątrz będą przypalone, a wewnątrz surowe.

    Nie wyłączaj frytownicy pomiędzy kolejnymi smażeniami, lecz zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza.

    Tłuszcz we frytownicy powinien być regularnie wymieniany i nie wolno go używać jeżeli wcześniej przygotowywaliśmy na nim inne potrawy.

    Chcesz zachować maksymalną chrupkość frytek po usmażeniu? Posól je tuż przed spożyciem, a nie po wyjęciu z frytownicy.

    18 kg frytek na osobę

    Kto przoduje w produkcji frytek? Oczywiście Belgowie i Holendrzy. Te dwa kraje Beneluksu zaspokajają dwie trzecie zapotrzebowania Europejczyków. Mało tego, na jednego Holendra przypada rocznie ok. 18 kg frytek. Ziemniaczane przysmaki z Holandii cieszą się największą popularnością w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Arabii Saudyjskiej i Brazylii.

    Poniższe wskazówki przygotowaliśmy we współpracy z Farm Frites, która jest trzecią na świecie firmą wytwarzającą produkty ziemniaczane, w tym oczywiście frytki. Więcej na temat oferty detalicznej oraz gastronomicznej można przeczytać na stronie frytki belgijskie farmfrites.pl.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Warsztaty grudniowe z Alpro

    Grudzień potrafi zaskoczyć. To właśnie w tym miesiącu po raz drugi w życiu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych...

    Zamknij