Popraw sobie nastrój – przepisy na domową kawę z dodatkami
Kawa ma bardzo ciekawą właściwość – nie tylko nadaje wyrazu innym potrawom, ale również sama łatwo przyjmuje nowe smaki. Dlatego warto udoskonalać ją dzięki różnym przyprawom i dodatkom.
Kawa poprawia nastrój niezależnie od okoliczności czy pogody. Latem jest doskonała w postaci frappé, zimą równie dobrze smakuje z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Aromatyczny napój można parzyć w domu na wiele wymyślnych sposobów. Wystarczy wybrać jeden z przepisów i zaopatrzyć się w kilka akcesoriów. Najlepiej byłoby mieć ekspres ciśnieniowy, ale bez niego też można sobie poradzić. Wystarczy kawiarka, czyli aluminiowy lub stalowy dzbanuszek z odkręcaną dolną częścią lub tygielek z długą rączką. Za ich pomocą można uzyskać małą czarną, która będzie bazą dla doskonałego cappuccino lub caffè latte. Kupmy również porządny spieniacz do mleka. Zaopatrzmy się też w dowolne dodatki smakowe, na przykład kakao, wiórki kokosowe czy syrop waniliowy. Specjaliści zachęcają, by nie bać się eksperymentować. Wbrew pozorom do kawy pasują też takie produkty jak owoce liczi, mango, papryczki chili czy ostra japońska pasta o nazwie wasabi. Sposób na przygotowanie kawy z dodatkiem tego ostatniego składnika podaje portal przepisynakawe.pl.
Wariacje na temat mleka
Punktem wyjścia do większości kofeinowych napojów jest espresso, a najpopularniejsze rodzaje kaw zawierają mleko w różnej ilości i formie. Ciekawą alternatywą dla zwykłego mleka z kartonika są te o egzotycznych smakach – kokosowe lub migdałowe, najczęściej dostępne w puszkach w większych sieciach delikatesów. Caffè latte różni się od cappuccino stosunkiem mleka do kawy. To pierwsze nie powinno mieć więcej niż 200 ml mleka na pojedynczą filiżankę espresso, czyli około 50 ml kawowej esencji. Macchiato to latte zrobiona warstwowo. Mocha zaś to napój kawowy na bazie espresso, czekolady i mleka, często podawany z bitą śmietaną.
Kawowy drink
Na bazie kawy można przygotować też wyjątkowo smaczne drinki. Najlepiej komponuje się ze słodkimi likierami, takimi jak śmietankowy Baileys, Carolans lub Sheridan’s, kokosowe Malibu, migdałowe Amaretto czy pomarańczowe Curaçao. Do kawy pasuje też brandy, a nawet rum. Oto jeden z prostszych sposobów na podanie kawowego drinka: przygotujmy filiżankę mocnej czarnej kawy, zmiksujmy ją z likierem Kahlúa (jeśli mamy ochotę na mocniejszy napój, dodajmy też odrobinę wódki). W osobnym naczyniu ubijmy gęstą, tłustą śmietankę i ostrożnie wymieszajmy z kawą. Taki drink sam w sobie jest słodki, więc nie ma potrzeby dosypywania do niego cukru. Podawajmy go w szerokiej, niskiej szklance z kilkoma kostkami lodu.
Ja kawę uwielbiam. Świetny artykuł 🙂