Menu
  • Dziś jest : 23 kwietnia 2025 Imieniny : Jerzego, Wojciecha, Adalberta
  • Menu

    Przejedzony po świętach? Oto 3 przepisy na lekkostrawne danie z rybą z puszki.

  •  

    Przejedzony po świętach? Oto 3 przepisy na lekkostrawne danie z rybą z puszki.Jak przygotować się na poświąteczne uczucie sytości, przejedzenia i wyrzutów sumienia z nimi związanych? Zapamiętać 3 poniższe lekkie, niskokaloryczne przepisy z dodatkiem ryb z puszki.

    Nie ma się czego obawiać – ryby z puszki obecnie są w pełni bezpieczne. Jeśli chcesz mieć pewność, że ryba z puszki jest zdrowa i bezpieczna – wybierz markę Graal. Co warto przygotować z ryb z puszki?

    Sałatka z tuńczyka i kukurydzy na roszponce (2 porcje)

    Składniki:

    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    6 pomidorków koktajlowych
    ½ puszki kukurydzy konserwowej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 garście roszponki
    ½ cebuli czerwonej

    Przygotowanie:

    Tuńczyka odsącz, pomidory przekrój na połówki, kukurydzę odsącz, cebulę posiekaj. Składniki połącz z porwaną roszponką, dodaj oliwę, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj całość.

    Rukola z makrelą i prażonym słonecznikiem (2 porcje)

    Składniki:

    1 puszka makreli w sosie własnym (linia dla cukrzyków marki Graal)
    3 garście rukoli
    1 papryka czerwona
    2 ogórki kiszone
    2 łyżki nasion słonecznika
    ½ łyżka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    Rukolę posiekaj, makrelę odsącz z zalewy, warzywa pokrój w kostkę. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wszystkie składniki połącz, wymieszaj z dodatkiem oliwy.

    Łódeczki z kapusty pekińskiej z pastą szprotkową (2 porcje)

    Składniki:

    1 puszka szprota w sosie pomidorowym
    6 liści kapusty pekińskiej
    1 cebula (najlepiej szalotka)
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 pomidor

    Przygotowanie:

    Szprotkę wyłóż do miseczki wraz z sosem, dodaj posiekają cebulę i koperek, wygnieć składniki widelcem na pastę (lub zblenduj). Pomidora pokrój w plastry. Na liściach kapusty pekińskiej wyłóż pastę, a na nią plaster pomidora.

    Dlaczego warto wybrać ryby w okresie poświątecznego przejedzenia? Otóż są one bardzo lekkostrawne – szczególnie ryby chude lub puszkowane ryby z wody albo delikatnego sosu. Im mniej tłuszczu, tym bardziej lekkostrawne danie. Ponadto ryby charakteryzują się pełnowartościowym białkiem, którego spożycie powoduje, że nawet po niewielkiej porcji potrawy szybciej czujemy sytość. Warto na koniec wspomnieć o tym, że ryby są świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie. Zatem dzięki takim posiłkom, jak powyższe, nie tylko kończą się Twoje wyrzuty sumienia związane z przejedzeniem, ale do tego realnie wpływasz na swój stan zdrowia. Smacznego!

  • 14 odpowiedzi do “Przejedzony po świętach? Oto 3 przepisy na lekkostrawne danie z rybą z puszki.”

    1. Świetne przepisy, w sam raz dla mnie, bardzo lubię rybki zapuszkowane 🙂 często robię sałatkę z tuńczykiem, kaszą gryczaną, porem i kukurydzą – co roku gości na moim wigilijnym stole. Twoje przepisy bardzo mnie zainteresowały, na pewno wypróbuję wszystkie 🙂

    2. Iwona Banach pisze:

      Lubie ryby wszelkie te w puszkach także, przepadam za tuńczykiem, szczególnie z fasolą, albo z marynowaną fasola, ale… moja rodzina nie chce tknąć. W tym problem. Z jednej strony kuszące, z drugiej ciut nie dla mnie, to znaczy dla mnie samej tak.

    3. Pysznie zapowiadają się Twoje sałatki, po świętach takie przepisy to skarb

    4. Ania pisze:

      Zgadzam się z tym 🙂 po świętach zdecydowanie warto przerzucić się na coś lzejszego, a sałatki to super dania i åja je uwielbiam 🙂 bardzo fajne przepisy

    5. AniaM. pisze:

      Świetne przepisy. Proste, łatwe w wykonaniu i zapowiadają się naprawdę smacznie. Najbardziej przypadła mi do gustu druga sałatka. Pewnie dlatego, że lubię makrelę i uwielbiam ogórki kiszone…

    6. Ania pisze:

      Pomysł na dania z rybą z puszki zawsze sprawdza się kiedy mamy mało czasu, często wykorzystuje tę zaletę „puszek” 🙂

    7. Aneta pisze:

      Sałatki zawsze lubię, więc na pewno skorzystam

    8. Papierowa Łowczyni pisze:

      Nie kupuje ryb w puszce, aczkolwiek przedstawiłaś tu tak wspaniałe alternatywy z ich wykorzystaniem, że chyba lecę do sklepu po taką puszkę, by wypróbować ten ostatni przepis na łódeczki,, bo najbardziej do mnie przemówił. Bardzo świetne pomysły kochana!

    9. Anna pisze:

      Jako że nigdy się nie przejadam, mogę zrobić te przepisy ot tak, dla przyjemności podniebienia.
      Wybieram sałatkę ze szprotkami!

    10. Marzena pisze:

      Liście kapusty pekińskiej są spore. Może lepiej podać taką pastę na mini sałacie rzymskiej? ☺️ Wszystkie propozycje brzmią bardzo smakowicie ☺️

    11. Felicja pisze:

      Bardzo rzadko jem ryby z puszki, ale raz zrobiłam sałatkę z tuńczykiem i przepadłam. Tym razem skorzystam chętnie z tych przepisów i zrobię coś innego. NIestety jednego dnia świąt za bardzo się przejadłam i potem wypiłam chyba z 5 herbat i kilka Verdinów, by moja wątroba i żołądek doszły do ładu. Potem było lepiej. A te przepisy na pewno pomogą na takie świąteczne obżarstwo. Obiecuję też bardziej się pilnować na przyszłość 😀

    12. Ewelina pisze:

      Przepisy super, ważne, źe szybkie i smaczne no i fit na tam nowy rok. Tylko szprotki mi nie siadły, ale to ze względu ba osobistą do nich niechęć.

    13. Anita pisze:

      Bardzo smaczne i lekkie dania. Z pewnością sprawdzą się po świętach, ale są też świetną opcją do pracy. Ja bardzo często wykorzystuję pomysł na sałatkę z tuńczyka i kukurydzy. Prosta i szybka w przygotowaniu. Lubię ryby w każdej postaci. Tego typu dania nie były mi wcześniej znane, ale przypadły mi do gustu 😉

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *