Menu
  • Dziś jest : 23 października 2018 Imieniny : Marleny, Seweryna, Odylii
  • Menu

    Przepisy na ciasta z owocami w roli głównej

  • Owoce, w szczególności świeże, sezonowe, stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju ciast. Poniżej 2 przepisy na tego typu wypieki – w sam raz do popołudniowej kawy.

    Ciasto jabłkowe

    Niezbędne składniki to:

    400 g jabłek (najlepiej reneta lub antonówka),
    275 g mąki pszennej
    250 g cukru trzcinowego,
    225 ml oleju roślinnego,
    4 jajka,
    60 g rodzynek,
    35 g płatków owsianych,
    1 łyżka miodu,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cynamonu,
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    starta skórka z 1 cytryny.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza. Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 20 – 24 centymetrów. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jajka umieszczamy w misce, dodajemy brązowy cukier oraz startą skórkę z cytryny i ubijamy przez około 8 minut aż do momentu, gdy jajka będą puszyste, a cukier rozpuści się. Stopniowo wlewamy olej, cały czas ubijając; pod koniec dodajemy miód.

    Do osobnej miski wsypujemy mąkę i mieszamy są z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Dodajemy do ubitych jajek razem z rodzynkami i płatkami owsianymi. Całość delikatnie mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Pod sam koniec wsypujemy jabłka.

    Wykładamy ciasto do tortownicy, jego wierzch posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Serwujemy solo lub z polewą z solonego karmelu, którą przygotowuje się z następujących składników:

    8 łyżek śmietanki 30%,
    4 łyżki cukru,
    2 łyżki masła,
    ¼ szklanki wody,
    1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej.

    Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po dnie cienką warstwą i podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania, aż się rozpuści i zacznie brązowieć. Następnie wlewamy wodę i mieszamy. Gotujemy przez minutę, wlewamy śmietankę, a po upływie około 5 minut dodajemy masło oraz sól i łączymy ze sobą wszystkie składniki.

    Pomysły na ciasta z jabłkami i innymi owocami możesz znaleźć tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta

    Kruche ciasto z malinami

    Składniki na ciasto to:

    200 g mąki,
    150 g zimnego masła,
    50 g cukru,
    3 żółtka,
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.

    Bezę przygotujemy z:

    150 g cukru,
    3 białek,
    2 łyżeczek mąki ziemniaczanej.

    Dodatkowo, potrzebne nam będą:

    600 g malin,
    400 g brzoskwiń,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej.

    Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 centymetrów smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Siekamy noże, dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Następnie kroimy je nożem na plasterki i wykładamy nimi spód oraz około 2 centymetry boków. Spód nakłuwamy widelcem.

    Brzoskwinie kroimy na kawałki i łączymy z malinami oraz mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszając.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier, cały czas mieszając. Ubijamy przez około 5 minut, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

    Na spód ciasta wykładamy owoce, przykrywamy je pianą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Alergeny w menu restauracji – wszystko co trzeba o nich wiedzieć

    Alergia i nietolerancja pokarmowa są jednymi z najczęstszych problemów zdrowotnych, które pojawiają się bez względu na wiek. W przypadku alergii,...

    Zamknij