Przepisy na ciasta z owocami w roli głównej
Owoce, w szczególności świeże, sezonowe, stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju ciast. Poniżej 2 przepisy na tego typu wypieki – w sam raz do popołudniowej kawy.
Ciasto jabłkowe
Niezbędne składniki to:
400 g jabłek (najlepiej reneta lub antonówka),
275 g mąki pszennej
250 g cukru trzcinowego,
225 ml oleju roślinnego,
4 jajka,
60 g rodzynek,
35 g płatków owsianych,
1 łyżka miodu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
starta skórka z 1 cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza. Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 20 – 24 centymetrów. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jajka umieszczamy w misce, dodajemy brązowy cukier oraz startą skórkę z cytryny i ubijamy przez około 8 minut aż do momentu, gdy jajka będą puszyste, a cukier rozpuści się. Stopniowo wlewamy olej, cały czas ubijając; pod koniec dodajemy miód.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę i mieszamy są z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Dodajemy do ubitych jajek razem z rodzynkami i płatkami owsianymi. Całość delikatnie mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Pod sam koniec wsypujemy jabłka.
Wykładamy ciasto do tortownicy, jego wierzch posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Serwujemy solo lub z polewą z solonego karmelu, którą przygotowuje się z następujących składników:
8 łyżek śmietanki 30%,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
¼ szklanki wody,
1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej.
Do rondelka wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po dnie cienką warstwą i podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania, aż się rozpuści i zacznie brązowieć. Następnie wlewamy wodę i mieszamy. Gotujemy przez minutę, wlewamy śmietankę, a po upływie około 5 minut dodajemy masło oraz sól i łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Pomysły na ciasta z jabłkami i innymi owocami możesz znaleźć tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta
Kruche ciasto z malinami
Składniki na ciasto to:
200 g mąki,
150 g zimnego masła,
50 g cukru,
3 żółtka,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Bezę przygotujemy z:
150 g cukru,
3 białek,
2 łyżeczek mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo, potrzebne nam będą:
600 g malin,
400 g brzoskwiń,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 centymetrów smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Siekamy noże, dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Następnie kroimy je nożem na plasterki i wykładamy nimi spód oraz około 2 centymetry boków. Spód nakłuwamy widelcem.
Brzoskwinie kroimy na kawałki i łączymy z malinami oraz mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszając.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier, cały czas mieszając. Ubijamy przez około 5 minut, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Na spód ciasta wykładamy owoce, przykrywamy je pianą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Dodaj komentarz