Menu
  • Dziś jest : 29 marca 2024 Imieniny : Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
  • Menu

    Przewodnik po kawach

  • Przewodnik po kawach to jasne objaśnienie dla wszystkich którzy chcą się
    podszkolić w tym obszernym temacie.
    Znajdziecie tu podstawowe informacje które mogą Wam ułatwić wybór,
    gdy zapragniecie się napić tego pobudzającego napoju.

     

    kawa

    Kawa

    Napój sporządzony z palonych, a następnie zmielonych bądź poddanych instantyzacji
    ziaren kawowca. Zazwyczaj podawana na gorąco.
    Pochodzi z  Etiopii. Do Europy trafiła około XVI wieku.
    Jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie i głównym źródłem kofeiny.
    Działa pobudzająco , orzeźwiająco i wspomaga przemianę materii.
    Zawiera przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu wolnych rodników.
    Trzeba uważać z jej spożywaniem gdyż w nadmiarze jest szkodliwa dla zdrowia.
    Rocznie produkuje się jej około 6,7 miliona ton.

    Espresso

    Jest to kawa którą przygotujemy za pomocą specjalnego ekspresu, zazwyczaj z kilku różnych ziaren.
    Prawidłowo zaparzone espresso ma brązową piankę.
    Powinno być podane w filiżance o pojemności około 70 ml i wypełniać ją do połowy.
    Kawa espresso jest najpopularniejsza we Włoszech i Hiszpanii choć powoli zdobywa serca
    innych mieszkańców Europy.
    Jest bazą do przygotowania innych napojów na bazie kawy np. latte macchiato lub cappuccino.
    Charakteryzuje się wyrazistym, intensywnym smakiem i aromatem.

    Caffe Latte      latte

    Popularnie nazywana latte.
    Stworzona jest z espresso zalanego spienionym mlekiem.
    Latte często jest mylone z latte macchiato.

    Latte macchiato

    Kawa ta składa się z trzech warstw.
    Na samym dole jest mleko, na nim espresso, a na wierzchu pianka.
    Powstaje poprzez delikatne i bardzo powolne nalewanie espresso do mleka.
    Podaje się ją w wysokich szklankach o pojemności około 250 ml.
    Często jest urozmaicana różnymi dodatkami np. syropami smakowymi, posypkami czy przyprawami.
    Latte macchiato jest bardziej podobne do deseru niż kawy.

     

    Cappuccino

    Powinno się składać z 25 ml espresso do którego dolewane jest odpowiednio spienione mleko
    w ilości około 100-125 ml.
    Pianka powinna być bez widocznych pęcherzyków o jedwabistej konsystencji.
    W naszym kraju popularna jest forma kupowania cappuccino w formie gotowego proszku
    który możemy nabyć w wielu smakach np. wanilia.

    Ristretto

    Przygotowywana jest tak samo ja espresso w specjalnym ekspresie.
    Jest dużo mocniejsza od espresso gdyż przygotowuje się ją z dwa razy mniejszej ilości wody.

    Americano

    Powstała dzięki rozcieńczeniu klasycznego espresso z dużą  ilością wody.
    Zwykle do porcji espresso dodaje się 120 ml wody.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *