Przewodnik po kawach
Przewodnik po kawach to jasne objaśnienie dla wszystkich którzy chcą się
podszkolić w tym obszernym temacie.
Znajdziecie tu podstawowe informacje które mogą Wam ułatwić wybór,
gdy zapragniecie się napić tego pobudzającego napoju.
Kawa
Napój sporządzony z palonych, a następnie zmielonych bądź poddanych instantyzacji
ziaren kawowca. Zazwyczaj podawana na gorąco.
Pochodzi z Etiopii. Do Europy trafiła około XVI wieku.
Jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie i głównym źródłem kofeiny.
Działa pobudzająco , orzeźwiająco i wspomaga przemianę materii.
Zawiera przeciwutleniacze zapobiegające powstawaniu wolnych rodników.
Trzeba uważać z jej spożywaniem gdyż w nadmiarze jest szkodliwa dla zdrowia.
Rocznie produkuje się jej około 6,7 miliona ton.
Espresso
Jest to kawa którą przygotujemy za pomocą specjalnego ekspresu, zazwyczaj z kilku różnych ziaren.
Prawidłowo zaparzone espresso ma brązową piankę.
Powinno być podane w filiżance o pojemności około 70 ml i wypełniać ją do połowy.
Kawa espresso jest najpopularniejsza we Włoszech i Hiszpanii choć powoli zdobywa serca
innych mieszkańców Europy.
Jest bazą do przygotowania innych napojów na bazie kawy np. latte macchiato lub cappuccino.
Charakteryzuje się wyrazistym, intensywnym smakiem i aromatem.
Popularnie nazywana latte.
Stworzona jest z espresso zalanego spienionym mlekiem.
Latte często jest mylone z latte macchiato.
Latte macchiato
Kawa ta składa się z trzech warstw.
Na samym dole jest mleko, na nim espresso, a na wierzchu pianka.
Powstaje poprzez delikatne i bardzo powolne nalewanie espresso do mleka.
Podaje się ją w wysokich szklankach o pojemności około 250 ml.
Często jest urozmaicana różnymi dodatkami np. syropami smakowymi, posypkami czy przyprawami.
Latte macchiato jest bardziej podobne do deseru niż kawy.
Cappuccino
Powinno się składać z 25 ml espresso do którego dolewane jest odpowiednio spienione mleko
w ilości około 100-125 ml.
Pianka powinna być bez widocznych pęcherzyków o jedwabistej konsystencji.
W naszym kraju popularna jest forma kupowania cappuccino w formie gotowego proszku
który możemy nabyć w wielu smakach np. wanilia.
Ristretto
Przygotowywana jest tak samo ja espresso w specjalnym ekspresie.
Jest dużo mocniejsza od espresso gdyż przygotowuje się ją z dwa razy mniejszej ilości wody.
Americano
Powstała dzięki rozcieńczeniu klasycznego espresso z dużą ilością wody.
Zwykle do porcji espresso dodaje się 120 ml wody.
Dodaj komentarz