Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2025 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Pyszne i zdrowe – szparagi gotowane i nie tylko!

  • Wielu młodych ludzi naprawdę chce opanować sztukę gotowania szparagów. Szparagi mają przepyszny smak i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Możesz dostać szparagi o każdej porze roku i można je znaleźć w każdym lokalnym sklepie. Szparagi mogą być gotowane; każdy może zrobić je w ten sposób, smaczne są również pieczone szparagi i szparagi z grilla. Każdy z tych typów posiada własny niepowtarzalny smak i jest to bardzo pożywny posiłek.

    Użyj patelni, by w odpowiedni sposób ugotować szparagi. Wlej wystarczającą ilość wody, aby tylko je pokryła, musisz doprowadzić wodę do wrzenia. Czas gotowania szparagów zależy od szerokości łodygi. Gotować muszą się średnio przez 3-6 minut. Szparagi gotowane muszą być delikatne, ale nie rozgotowane. Warto roztopić trochę masła na patelni i pozwolić mu rozpuścić się do stopnia pokrywającego warzywa. Troszkę cytryny skrop na szparagi – a efekt końcowy będzie kapitalny.

    Najkorzystniej jest kupić szparagi i przygotować je w tym samym czasie, ale można również znaleźć mrożone przez cały okrągły rok. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób kupić szparagi, by przygotować najsmaczniejsze szparagi gotowane na świecie.

    l Świeże szparagi znajdziesz od końca lutego do czerwca;

    l W zależności od pory roku, można uzyskać szparagi w puszkach, mrożone, świeże szparagi lub znaleźć uprawiane w szklarni lub sprowadzone z krajów o cieplejszym klimacie;

    l Standardowo 1,5 kg szparagów wystarczy dla 4 osób;

    l Wielkość szparagów, które kupujesz jest bardziej związana z Twoimi osobistymi preferencjami niż z tym, jaki mają smak. Mówi się, że rozmiar nie ma znaczenia, ponieważ szparagi o dowolnej wielkości smakują równie dobrze;

    l Niezależnie od wielkości najlepiej kupić te, które są zamknięte;

    l Mimo, że można przechowywać je w zamrażarce do 5 dni, to najlepiej przygotować je świeże, aby w pełne wykorzystać ich smak i walory odżywcze.

    Korzyści zdrowotne wynikające z szparagów, bez względu na to czy są to szparagi gotowane czy pieczone. Są one bogate w witaminy i moc minerałów – zatem podawaj je domownikom, na co dzień i od święta!

    Pyszne i zdrowe – szparagi gotowane i nie tylko!

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *