Menu
  • Dziś jest : 20 września 2018 Imieniny : Eustachego, Filipiny, Faustyny
  • Menu

    Rodzaje olejów do smażenia

  • Czym jest olej?

    Olej jest szerokim pojęciem odnoszącym się zwykle do substancji ciekłych bądź łatwo topniejących ciał stałych, nierozpuszczalnych w wodzie zaś rozpuszczalnym w rozpuszczalnikach organicznych, śliskich, o dużej lepkości.
    Mają zróżnicowane pochodzenie i właściwości chemiczne.

    Jaki olej wybrać do smażenia?

    Do smażenia najlepiej wybrać tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia.
    Temperaturą dymienia nazywamy moment, w którym produkt pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się palić i wydzielać substancje rakotwórcze. Jest to również dym i zapach często nieprzyjemny, który wpływa na smak smażonej potrawy.

    Charakterystyka tłuszczu do smażenia :

    wysoki punkt dymienia – najlepiej powyżej 200 st.C
    powinien zawierać w głównej mierze kwasy tłuszczowe nasycone bądź jednonienasycone
    powinien zawierać jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
    nie może to być olej tłoczony „na zimno”

    Rodzaje olejów do smażenia:

    Olej rzepakowy
    Olej roślinny, spożywczy wytwarzany z rzepaku. Należy do podstawowych olejów roślinnych w Polsce i Europie.
    Jest bogatym źródłem steroli roślinnych. Zawiera dużą ilość omega-3, jest źródłem kwasu oleinowego. Najmniej ze wszystkich olei zawiera kwasów tłuszczów nasyconych.

    Olej kokosowy – tutaj dowiecie się o nim więcej -klik
    Olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry która jest twardym miąższem orzechów palmy kokosowej.
    Ma białą barwę. Spektrum zastosowania jest szerokie. Wykorzystujemy go do smażenia, do ciast, jako dodatek do wyrobu czekolad.
    W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany do produkcji balsamów do ciała, olejków do kąpieli/masażu oraz do maseczek do włosów.
    W przemyśle chemicznym wykorzystywany jest w produkcji alkoholi i kwasów tłuszczowych.
    Z racji dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia wiele organizacji zdrowotnych odradza regularne stosowanie oleju kokosowego.

    Jakiego oleju nie używać do smażenia?

    Do smażenia nie powinno się używać olei wielonienasyconych takich jak :

    olej słonecznikowy
    olej lniany
    olej sojowy
    olej kukurydziany
    olej z orzechów włoskich
    olej z pestek winogron

    Wymienione wyżej oleje są bardzo delikatne i wrażliwe na wysoką temperaturę.
    Najlepiej w naszej kuchni sprawdzą się jako dodatek do sałatek.
    Pamiętajmy, by kupować je z krótką datą ważności i przechowywać w ciemnej butelce w lodówce, co pozwoli zachować najwięcej zdrowotnych właściwości.

  • 6 odpowiedzi na “Rodzaje olejów do smażenia”

    1. Amber napisał(a):

      Pożyteczny wpis.
      Oleje, na których nie można smażyć to też z ostropestu i rydzowy.

    2. Małgorzata Kijowska napisał(a):

      Niby to wszystko takie oczywiste, a jednak nie… Dobrze, że zebrałaś te informacje w jednym wpisie 🙂

    3. Angelika napisał(a):

      Ciekawy wpis na temat oleju, nie jedna osoba uzna to za ciekawostke 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Śledzie w pomarańczach

    Śledzie co o nich wiemy? Wiemy w ogóle cokolwiek? Czy zastanawiamy się w jaki sposób są łowione, jakie mają wartości...

    Zamknij