Menu
  • Dziś jest : 13 listopada 2024 Imieniny : Stanisława, Mikołaja, Krystyna
  • Menu

    Ryby ich wartości odżywcze i spożycie

  • Ryby

    O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać.
    Niestety w naszym kraju ich spożycie w skali europejskiej jest nikłe.
    Nie pomaga nam w tym sytuacja ekonomiczna.
    Jedną z możliwości jedzenia większej ilości ryb jest moda na jedzenie
    lekkostrawnych, zdrowych i niskokalorycznych produktów.
    Możemy to zaobserwować choćby na przykładzie warzyw i owoców.
    Z biegiem lat zwiększa się również dostępność różnych rodzai ryb na polskim rynku.
    Możemy poznawać nowe smaki, ceny stają się konkurencyjne.
    Dzięki szerokiej ofercie każdy może znaleźć coś dla siebie.
    Ponadto każdy powinien zapoznać się  z ich  wszystkimi zaletami.
    Nie od dziś wiadomo, że dzięki wysokiej wartości odżywczej
    ryba korzystnie wpływa na nasz organizm.
    Możemy w nich znaleźć białko pełnowartościowe o wysokiej przyswajalności,
    witaminę D, kwasy tłuszczowe nienasycone czy bogate źródło składników mineralnych,
    a wśród nich: jod, magnez, wapń, selen, fluor…
    Bogate w wapń są ryby drobno-kościste np. śledzie.
    W porównaniu do ryb słodkowodnych ryby morskie są bogatsze w jod.
    Ryby morskie te tłuste (np.makrela, łosoś czy śledź)
    są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega3.
    Nie należy jednak źle odbierać słowa ryby tłuste
    gdyż to wcale nie oznacza, że są niezdrowe.
    Jest wręcz przeciwnie.
    Tłuszcz rybi i kwasy tłuszczowe DHA i EPA
    korzystnie wpływają na cały układ krążenia, a w szczególności na serce.
    Rodzaj tego tłuszczu obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu w naszej krwi.
    Działa przeciwzapalnie oraz antyarytmicznie.
    Ponadto dieta bogata w te ryby poprawia odporność organizmu
    oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego w szczególności pracę mózgu.
    Pozytywny wpływ na naszą skórę mają również witaminy A i E zawarte w rybach.
    Kwas omega-3 powstrzymuje rozwój komórek nowotworowych m.in. piersi, płuc, prostaty…
    W szczególności panowie powinni sobie wziąć do serca informację o spożywaniu ryb
    gdyż według danych WHO o prawie 8,5% spożycie ryb zmniejsza umieralność mężczyzn na raka płuc.
    Szczególnie ważne jest też spożywanie ryb przez kobiety w ciąży.
    Kwasy tłuszczowe bowiem korzystnie wpływają na rozwijający się mózg dziecka.
    Kwasy omega-3 mają również zbawienny wpływ na nasz wzrok
    korzystnie wpływając na siatkówkę oka, zapobiegają także chorobom oczu.
    Ryby poprawiają również pamięć i zdolności umysłowe.
    Decydując się na ich zakup warto zapoznać się z ich podziałem:

    ryby słodkowodne: karp, pstrąg, karaś, płoć, lin, sandacz,jesiotr, brzana
    ryby morskie: makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, szprot, dorsz, halibut
    ryby tłuste: łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź, węgorz, szprot, sardynka
    ryby średnio-tłuste: karp, pstrąg, karmazyn, turbot
    ryby chude: lin, sola, dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, szczupak, mintaj, kergulena, miruna, panga, płoć, leszcz, płastuga, dorada, flądra

    Zastanawiające jest teraz pytanie czy pomimo tylu zalet jemy ryby?
    Odpowiedzi każdy z nas sam powinien sobie udzielić.
    Mogę tylko dodać, że w skali roku na człowieka przypada zaledwie 13 kg zjedzonych ryb.
    W porównaniu z naszymi najbliższymi sąsiadami (Czechy czy Niemcy) nasz wynik jest podobny,
    Gorzej wypadamy na tle Litwinów, Francuzów czy Hiszpan którzy mogą poszczycić się spożyciem ryb 30-50kg/na osobę.
    Wszelkie rekordy bije tu Portugalia gdzie spożycie ryb zaczyna się od 50kg na mieszkańca.
    Chcąc poprawić te statystyki od dłuższego czasu na swoim blogu umieszczam w piątki wpisy
    z przepisami na dania rybne.
    Zaczęłam od tych najprostszych i najmniej czasochłonnych.
    Polecam każdemu zrobienie past (klik) które idealnie się sprawdzą na śniadanie/kolację.
    Poniżej kilka zdjęć moich potraw oraz produkty które użyłam do ich zrobienia.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *