Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2024 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Smaczne wiosenne desery – kilka receptur

  • Każdy czasem ma ochotę na chwilę zapomnienia i relaksu, którą zdecydowanie umilą wyśmienite przekąski. Warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i rozpieścić swoje podniebienie, przygotowując wyśmienity, domowy deser zachwycający smakiem oraz wyglądem. Wiosną dobrze będzie wykorzystać naturalne bogactwo i postawić na kolorowe, owocowe kompozycje. Oto cztery sprawdzone przepisy, które zainspirują do kulinarnych eksperymentów!

    Owocowy zawrót głowy dostępny na wyciągnięcie ręki

    Pierwsza propozycja to klasyka posiadająca spore grono miłośników – galaretka. Największe zalety? Jej przyrządzenie jest niezwykle proste i nie zajmie zbyt wiele czasu. Pozostawia także ogromną dowolność, gdyż bazą może być tu większość owoców. Cały proces rozpoczynamy od ich dokładnego obrania, umycia i zmiksowania tak, by uzyskać konsystencję gęstego musu. Sięgamy po żelatynę, zalewamy ją wodą i pozostawiamy na kilka minut, aby zwiększyła swoją objętość. Na małym ogniu podgrzewamy wodę wraz z jedną trzecią musu i cukrem, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, wkładamy do pucharków, których szeroki wybór znajdziemy na stronie https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki i umieszczamy w lodówce.

    Jeśli chcemy, aby galaretka była wyjątkowo orzeźwiająca, skropmy ją sokiem z cytryny. Po wystudzeniu ozdabiamy – wiórkami kokosowymi, kawałkami limonki lub listkami mięty. Idealny na ochłodę będzie deser stanowiący kompozycję złożoną z lodów i wybranych według aktualnych preferencji dodatków. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka rodzajów owoców, pozbawić je skórek i zmiksować. Następnie dodajemy mleko krowie lub roślinne oraz cukier, przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Kolejnego dnia przekładamy do pucharków i dekorujemy – kandyzowanymi wiśniami, kawałkami czekolady, rozgniecionymi ciasteczkami, orzechami lub małymi cukierkami. Dobra rada – gdy zależy nam na niskiej kaloryczności, możemy zastąpić tradycyjne lody sorbetami, rezygnując z mleka, a zamiast słodkości posypać je otrębami lub oblać polewą z soku.

    Zaskakujące a zarazem proste w przygotowaniu desery

    Trzeci przepis to pudding stworzony na bazie nasion chia – niepozornych, ale obfitujących w liczne właściwości odżywcze. Już trzy łyżeczki połączone z ¼ litra mleka lub napoju roślinnego i miodu będą wystarczające! Taką mieszankę schładzamy całą noc, a rano wzbogacamy garścią muesli, płatkami migdałów lub bakaliami. Smacznie, lekko i zdrowo!

    Gdy chcemy pozwolić sobie na nieco większą rozpustę, skuśmy się na czwarty deser. Potrzebne będą pokrojone truskawki, jabłka, porzeczki oraz borówki. Do tego jogurt naturalny, serek mascarpone i opakowanie herbatników lub ciastek owsianych. Spód pucharka wykładamy pokruszonymi ciastkami, które przykrywamy masą zrobioną ze zmieszanego serka, jogurtu i cukru. Na to kładziemy jabłka, kolejną warstwę kremu, truskawki i tak dalej aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dekorujemy owocami leśnymi, sypkim kakao i kilkoma listkami mięty. Gotowe! Wybór jest tak szeroki, że każdy znajdzie swój ulubiony przysmak. Z kolejnymi pomysłami i wskazówkami, które bez wątpienia okażą się przydatne, można zapoznać się odwiedzając stronę https://rybnik.com.pl/wiadomosci,5-pomyslow-na-smaczne-wiosenne-desery-w-pucharkach-do-lodow,wia5-3266-43853.html. 

    Artykuł sponsorowany

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *