Sprawdzony przepis na ciastka bezglutenowe
Ciasteczka kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem. Każdy z nas z pewnością podkradał słodycze z szafek kuchennych. Po prostu je uwielbiamy. Ciasteczka kruche są jednymi z bardziej uniwersalnych wyrobów cukierniczych, które możemy na różne sposoby podawać. Niestety klasyczne kruche ciasteczka zawierają w sobie mąkę pszenną, która zawiera gluten. Przez co niestety osoby nietolerujące glutenu nie mogą się nimi raczyć. Na szczęście kucharze i dietetycy przychodzą nam z pomocą i dają nam przepis na ciastka bezglutenowe, które są równie pyszne co te pierwotne.
Przepis na ciasteczka bezglutenowe- dobór składników
Przepis na ciasto bezglutenowe powinien zawierać składniki bezpieczne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Dlatego przy zakupie mąki bezglutenowej powinniśmy szukać zielonego znaku przekreślonego kłosa. Symbol ten oznacza, że żywność ta została gruntownie przebadana pod względem występowania glutenu i jest bezpieczna. Przepisy na ciastka bezglutenowe zazwyczaj podają, że do pieczenia należy używać mąki ryżowej, mąki kukurydzianej, a nawet mąki ziemniaczanej. Pieczenie ich jest jedną z najprostszych receptur, niewymagającej specjalnych umiejętności, dlatego każdy z nas może sam je wykonać. Ponad to ciasteczka bezglutenowe upieczone w domu są dużo zdrowsze od tych zakupionych w sklepie i oczywiście lepiej smakują.
Ciasto kruche bezglutenowe- najlepszy przepis!
Przepisy spotykane w Internecie na ciasteczka bezglutenowe często mają niepotrzebnie skomplikowaną recepturę. Na kruche ciastka bezglutenowe nie potrzebujemy trudnego przepisu, ponieważ tak na prawdę jest on banalny. Ciasteczka bezglutenowe idealnie nadają się również dla osób, które postanowiły zrzucić zbędne kilogramy. Mój przepis na bezglutenowe ciasteczka nie zawiera cukru, a do ich przyrządzenia używamy małej ilości tłuszczu, dzięki czemu ciasteczka nie są tuczące.
Do przygotowania kruchego ciasta na ciasteczka będziemy potrzebować:
300 g mąki bezglutenowej (możemy użyć kilku rodzajów, np.: mąki ryżowej i kukurydzianej)
70 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
70 g erytrytolu (lub cukier)
ulubiona konfitura
łyżeczka sody oczyszczonej lub pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie ciastek bezglutenowych:
Na początku przepisu należy wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodajemy masło i ucieramy z mąką i cukrem.
Potem dodajemy jajka i ponownie mieszamy do momentu aż uzyskamy gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być plastyczne.
Następnie wkładamy je do lodówki na 20 min
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Formujemy nasze ciasteczka bezglutenowe. Mój sposób to formowanie kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczenie jej dnem od szklanki.
Na wierzchu ciastka robimy wgłębienie, w które umieszczamy konfiturę.
Ciasteczka pieczemy pół godziny. Po upieczeniu należy je wystudzić
Tak oto przygotowane ciasteczka bezglutenowe zachwycą gości swoim smakiem oraz zadowolą nawet tych najbardziej wymagających. Ciastka wychodzą niezwykle kruche, a konfitura nadaje im kwaskowego przełamania. Świetnie nadają się do kawy, na przyjęcia, a nawet na prezent dla ukochanej osoby.
O jacie 🙂 Ale to mega apetycznie wygląda 😉 Aż chce się zjeść 😀
Miło mi to słyszeć 😉