Szukasz ciekawych przepisów na dania z grilla? Wypróbuj nasze przepisy!
Gdy nadchodzą ciepłe i długie dni, startuje sezon na spotkania pod chmurką a wraz z nim grillowanie! Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że przygotowywanie potraw na ruszcie umieszczonym nad rozżarzonym węglem ma bardzo długą historię.
Historia grilla
Początków grilla można doszukiwać się w… czasach prehistorycznych. Tak, tak! Wraz z rozpowszechnieniem ognia nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z przyrządzaniem mięsa. Czy świadomie, czy raczej przez przypadek? Na to nie mamy żadnych dowodów. Pewne natomiast jest to, że w pewnym momencie mięso poddane obróbce termicznej zaczęło wypierać surowe.
Nowożytna historia grilla ma swój początek w Stanach Zjednoczonych. Kryzys gospodarczy w latach 20-tych XX wieku zmusił ludzi to oszczędzania. Grill stanowił, więc idealne rozwiązanie – wspólne posiłki w gronie znajomych pozwalały na rozłożenie kosztów między biesiadników. Tradycja grillowania weszła na stałe do kultury jednak nieco później, bo w latach 60-tych. To wtedy powstał grill w formie, którą znamy dziś – jego twórcami byli Amerykanie: William G. Wepfer oraz Melton Lancaster.
Obecnie grill na stałe zagościł do większości kultur. Jeszcze 30 lat temu był on w Polsce rzadkością, dziś natomiast zapach grillowanego mięsa i warzyw unosi się w upalne dni praktycznie na każdym rogu – w parkach, nad wodą czy pośród letniskowych domków.
Pyszne potrawy z grilla
Szaszłyk to grillowy klasyk! My proponujemy wersję wegetariańską – równie pyszną, co mięsny odpowiednik. Do przygotowania będziemy potrzebować jedynie trzech składników i… oczywiście patyczków. Nasza propozycja składa się z bakłażanu, czerwonej cebuli i soczystego ananasa – https://uwielbiam.pl/przepis/szaszlyk-z-baklazanem-czerwona-cebula-i-ananasem.
Drugim daniem z naszego grillowego menu są pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami (szpinak baby, cukinia), ziołami (bazylia, lubczyk, mięta), jogurtem i ketchupem – https://uwielbiam.pl/przepis/pelnoziarniste-burgery-z-lososiem-warzywami-ziolowym-jogurtem-i-ketchupem. Danie jest niezwykle proste i wymaga niecałych 40 minut, aby pojawiło się na naszym talerzu.
Naszą ostatnią propozycją są przepyszne roladki z chorizo i papryką – https://uwielbiam.pl/przepis/roladki-z-chorizo-i-papryka. Potrawa ta wymaga już nieco umiejętności kulinarnych i jest bardziej czasochłonna. Jednak poświęcenie półtorej godziny na jej przygotowanie, wynagrodzone zostanie niepowtarzalnym smakiem – po prostu palce lizać!
Mamy nadzieję, że powyższe przepisy zainspirują Cię do przygotowania niepowtarzalnej uczty. Zaskocz swoich znajomych pysznym potrawami!
Dodaj komentarz