TOP-3 potrawy z cukrem pudrem
Cukier puder to popularny składnik wielu ciast, tortów i ciasteczek. Zwykle cukier puder używany jest do posypywania różnych przysmaków. W ten sposób wypieki zyskują słodki smak, a dodatkowo cukier puder stanowi element dekoracyjny. Przedstawiamy trzy popularne przepisy z cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka z cukrem pudrem
Jednym z najpopularniejszych przepisów z cukrem pudrem są kruche ciasteczka – proste do przygotowania, bardzo smaczne i doskonałe na deser lub spotkania ze znajomymi przy kawie. Do przygotowania kruchych ciasteczek z cukrem pudrem potrzebne są następujące składniki:
szklanka mąki pszennej;
100 g cukru pudru;
1 łyżka cukru waniliowego;
pół łyżeczki proszku do pieczenia;
100 g masła;
2 żółtka;
1 białko.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować cukier puder, sprawdź przepis tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/jak-zrobic-cukier-puder/
Przedstawiamy przygotowanie tego przysmaku krok po kroku:
Wsyp do miski cukier puder (około 50-60 g), cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystkie składniki wymieszaj.
Dodaj do miski ze składnikami masło oraz żółtka jaj.
Zagnieć ciasto, a następnie włóż do lodówki na około 30 minut.
Po upływie pół godziny wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, a następnie wytnij dowolne kształty na ciasteczka – możesz użyć foremek, albo szklanki.
Posmaruj z wierzchu ciastka białkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut.
Wyciągnij ciastka i posyp je dodatkowo cukrem pudrem.
Murzynek z cukrem pudrem
Kolejnym smacznym wypiekiem z dodatkiem cukru pudru jest ciasto murzynek, czyli po prostu ciasto czekoladowe. Potrzebne są następujące składniki:
4 jajka;
kostka margaryny;
3 łyżki kakao;
3 łyżki mleka;
1 i pół szklanki mąki (najlepiej pszennej);
pół szklanki cukru;
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier puder do posypania.
A oto przepis na przygotowanie ciasta:
Rozpuść w garnku margarynę i cukier, dodaj mleko i kakao, wymieszaj i ostudź.
Wbij kolejno po jednym żółtku do masy i wymieszaj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do garnka z masą.
Ubij białka, a następnie wymieszaj je z masą. Zrób to delikatnie.
Posmaruj blaszkę do pieczenia tłuszczem, a następnie wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, posyp obficie ciasto cukrem pudrem.
Faworki obsypane cukrem pudrem
Trzeci przepis to znane i lubiane faworki (chrust). Do ich przygotowania potrzebne są następujące składniki:
2 szklanki mąki pszennej;
4 żółtka;
łyżka spirytusu;
łyżeczka cukru;
5 łyżek gęstej śmietany;
olej do smażenia;
cukier puder do posypania.
Prezentujemy przepis na faworki krok po kroku:
Wymieszaj mąkę z cukrem na stolnicy.
Wbij żółtka, dodaj spirytus i śmietanę, a następnie całość wymieszaj (początkowo można zrobić to widelcem, a potem dłońmi).
Zagnieć jednolitą masę, a następnie zacznij zbijać ciasto drewnianym wałkiem – uderzaj w ciasto wałkiem, a następnie zwijaj i znowu uderzaj, przez około 10 minut.
Rozwałkuj ciasto porcjami cienko, podsypując dodatkowo blat mąką. Pamiętaj, aby podsypywać ciasto jak najmniejszą ilością mąki.
Każdy kawałek natnij w środku, a następnie przez to nacięcie przeciągnij jeden koniec. W ten sposób powstanie kształt faworka.
Smaż chrust na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Faworki możesz wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na ręcznik papierowy.
Posyp obficie faworki cukrem pudrem.
Dodaj komentarz