Menu
  • Dziś jest : 18 stycznia 2025 Imieniny : Małgorzaty, Piotra, Liberty
  • Menu

    TOP-3 potrawy z cukrem pudrem

  • Cukier puder to popularny składnik wielu ciast, tortów i ciasteczek. Zwykle cukier puder używany jest do posypywania różnych przysmaków. W ten sposób wypieki zyskują słodki smak, a dodatkowo cukier puder stanowi element dekoracyjny. Przedstawiamy trzy popularne przepisy z cukrem pudrem.

    Kruche ciasteczka z cukrem pudrem

    Jednym z najpopularniejszych przepisów z cukrem pudrem są kruche ciasteczka – proste do przygotowania, bardzo smaczne i doskonałe na deser lub spotkania ze znajomymi przy kawie. Do przygotowania kruchych ciasteczek z cukrem pudrem potrzebne są następujące składniki:

    szklanka mąki pszennej;
    100 g cukru pudru;
    1 łyżka cukru waniliowego;
    pół łyżeczki proszku do pieczenia;
    100 g masła;
    2 żółtka;
    1 białko.

    Jeśli chcesz samodzielnie przygotować cukier puder, sprawdź przepis tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/jak-zrobic-cukier-puder/

    Przedstawiamy przygotowanie tego przysmaku krok po kroku:

    Wsyp do miski cukier puder (około 50-60 g), cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, a następnie wszystkie składniki wymieszaj.
    Dodaj do miski ze składnikami masło oraz żółtka jaj.
    Zagnieć ciasto, a następnie włóż do lodówki na około 30 minut.
    Po upływie pół godziny wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj je, a następnie wytnij dowolne kształty na ciasteczka – możesz użyć foremek, albo szklanki.
    Posmaruj z wierzchu ciastka białkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 12 minut.
    Wyciągnij ciastka i posyp je dodatkowo cukrem pudrem.

    Murzynek z cukrem pudrem

    Kolejnym smacznym wypiekiem z dodatkiem cukru pudru jest ciasto murzynek, czyli po prostu ciasto czekoladowe. Potrzebne są następujące składniki:

    4 jajka;
    kostka margaryny;
    3 łyżki kakao;
    3 łyżki mleka;
    1 i pół szklanki mąki (najlepiej pszennej);
    pół szklanki cukru;
    1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia;
    cukier puder do posypania.

    A oto przepis na przygotowanie ciasta:

    Rozpuść w garnku margarynę i cukier, dodaj mleko i kakao, wymieszaj i ostudź.
    Wbij kolejno po jednym żółtku do masy i wymieszaj.
    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do garnka z masą.
    Ubij białka, a następnie wymieszaj je z masą. Zrób to delikatnie.
    Posmaruj blaszkę do pieczenia tłuszczem, a następnie wylej na nią ciasto.
    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.
    Po wyjęciu z piekarnika, posyp obficie ciasto cukrem pudrem.

    Faworki obsypane cukrem pudrem

    Trzeci przepis to znane i lubiane faworki (chrust). Do ich przygotowania potrzebne są następujące składniki:

    2 szklanki mąki pszennej;
    4 żółtka;
    łyżka spirytusu;
    łyżeczka cukru;
    5 łyżek gęstej śmietany;
    olej do smażenia;
    cukier puder do posypania.

    Prezentujemy przepis na faworki krok po kroku:

    Wymieszaj mąkę z cukrem na stolnicy.
    Wbij żółtka, dodaj spirytus i śmietanę, a następnie całość wymieszaj (początkowo można zrobić to widelcem, a potem dłońmi).
    Zagnieć jednolitą masę, a następnie zacznij zbijać ciasto drewnianym wałkiem – uderzaj w ciasto wałkiem, a następnie zwijaj i znowu uderzaj, przez około 10 minut.
    Rozwałkuj ciasto porcjami cienko, podsypując dodatkowo blat mąką. Pamiętaj, aby podsypywać ciasto jak najmniejszą ilością mąki.
    Każdy kawałek natnij w środku, a następnie przez to nacięcie przeciągnij jeden koniec. W ten sposób powstanie kształt faworka.
    Smaż chrust na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Faworki możesz wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na ręcznik papierowy.
    Posyp obficie faworki cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *