Menu
  • Dziś jest : 19 lipca 2024 Imieniny : Alfreda, Wincentego, Wodzisława
  • Menu

    TOP 5 przepisów, dzięki którym kawa nigdy Ci się nie znudzi

  • TOP 5 przepisów, dzięki którym kawa nigdy Ci się nie znudzi

    Kawa nie musi być czarna, nie musi być „nudna”, a cukier i mleko to nie jedyne dodatki, które do niej pasują.

    Wielu miłośników tego wybitnie aromatycznego napoju nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo i na ile sposobów można z kawą eksperymentować. Na zimno, na gorąco, z dodatkiem owoców, syropów, alkoholi (opcja tylko dla dorosłych!), przypraw i tak można by wymieniać jeszcze długo.

    Gdyby pokusić się o zebranie w jednym miejscu wszystkich inspirujących przepisów na kawę, z całą pewnością powstałoby dzieło wagi ciężkiej. Na początek przedstawiamy jednak zaledwie pięć z całego arsenału ciekawych przepisów na kawę i gorąco zachęcamy do prób, bo kawa jest bardzo wdzięcznym „materiałem” do zabawy w domowego baristę!
    Kawa mocno mrożona!

    Możemy uznać, że sezon na kawy mrożone został oficjalnie otwarty! Za oknem coraz cieplej i można delektować się wyborną kawą w równie wybornym towarzystwie na tarasie czy w ogrodzie. Kawa mrożona będzie idealna na tę okazję.

    Potrzebne składniki (na dwie kawy):

    250 ml mocnej kawy
    100 ml zimnego mleka
    cukier (do smaku)
    kilka kostek lodu
    1 gałka ulubionych lodów
    mleko skondensowane (opcjonalnie)

    Jeśli mamy ochotę na wyjątkowo mrożoną kawę, wkładamy dwie wysokie szklanki do zamrażarki, aby się schłodziły. Parzymy kawę i słodzimy do smaku, studzimy. Wkładamy do blendera lody, kostki lodu, dolewamy mleko i wystudzoną kawę. Miksujemy przez chwilę. Wlewamy napój do zimnych szklanek. Dodatkowo wierzch kawy możemy udekorować przykładowo bitą śmietaną i listkami mięty.
    Egzotyczna kawa z mango

    Ciepłe promienie słońca za oknem przywodzą nam na myśl wakacje. Wielu z nas chętnie spędziłoby je w egzotycznych krajach. Aby odpowiednio wczuć się w klimat, zapraszamy na pyszną kawę z mango!

    Potrzebne składniki (na jedną kawę):

    45 ml espresso
    5 łyżek puree z mango
    4-5 łyżek jogurtu naturalnego

    Najpierw przygotowujemy puree z mango. W tym celu myjemy i obieramy owoc mango. Kroimy drobno i wrzucamy do blendera. Po dokładnym zmiksowaniu przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę cukru do smaku i kilka kropli soku z cytryny. Zagotowujemy pilnując, aby mango się nie przypaliło. Przekładamy ostrożnie do przezroczystej szklanki. Następnie układamy na mango warstwę z jogurtu naturalnego i delikatnie zalewamy espresso. Gotowe!
    Kawa jabłkowo-cynamonowa

    Choć cynamon kojarzy się głównie z idealnym dodatkiem do kaw na jesienne i zimowe wieczory, kawę taką można pić absolutnie zawsze i zawsze tak samo świetnie smakuje oraz pobudza zmysły!

    Potrzebne składniki (na jedną kawę):

    45 ml espresso
    40-50 ml mleka
    20 ml syropu jabłkowego
    10 ml syropu cynamonowego
    Szczypta mielonego imbiru

    Przygotowujemy espresso. Wlewamy do szklanki syrop cynamonowy, a na niego ostrożnie syrop jabłkowy. Spieniamy mleko i przekładamy mleczną piankę do szklanki. Po brzegu szklanki wlewamy espresso. Wierzch kawy oprószamy imbirem i ewentualnie szczyptą cynamonu. Jeśli chcemy zrobić wyjątkowo efektowną kawę na ważną okazję, możemy udekorować ją dodatkowo laską cynamonu i odrobiną jabłka.
    Kawa z intensywną nutą pomarańczy

    A oto kolejna kawowa propozycja z owocowym motywem przewodnim. Kawa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pomarańczy!

    Potrzebne składniki (na dwie kawy):

    80 ml espresso
    0,5 litra mleka
    50 g gorzkiej czekolady
    1 laska wanilii
    1 laska cynamonu
    starta skórka pomarańczy (z połowy pomarańczy)

    Wlewamy mleko do garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i laskę cynamonu, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy laskę wanilii, startą skórkę pomarańczy oraz kawę i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przelewamy przez sitko do szklanek.
    Kawa kokosowa

    Potrzebne składniki (na jedną kawę):

    30 ml espresso
    100 ml mleka
    mleko zagęszczone
    15 ml syropu kokosowego
    sos czekoladowy

    Na spód przezroczystej szklanki wlewamy sos czekoladowy (warstwa wysokości około 1 cm). Na sos delikatnie wylewamy odrobinę mleka skondensowanego, tworząc w ten sposób kolejną warstwę. Spieniamy mleko i mieszamy je z syropem kokosowym. Wykładamy mleczno-kokosową piankę do szklanki, wlewamy ostrożnie wcześniej przygotowane espresso. Smacznego!

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *