TOP 5 przepisów, dzięki którym kawa nigdy Ci się nie znudzi
Kawa nie musi być czarna, nie musi być „nudna”, a cukier i mleko to nie jedyne dodatki, które do niej pasują.
Wielu miłośników tego wybitnie aromatycznego napoju nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak bardzo i na ile sposobów można z kawą eksperymentować. Na zimno, na gorąco, z dodatkiem owoców, syropów, alkoholi (opcja tylko dla dorosłych!), przypraw i tak można by wymieniać jeszcze długo.
Gdyby pokusić się o zebranie w jednym miejscu wszystkich inspirujących przepisów na kawę, z całą pewnością powstałoby dzieło wagi ciężkiej. Na początek przedstawiamy jednak zaledwie pięć z całego arsenału ciekawych przepisów na kawę i gorąco zachęcamy do prób, bo kawa jest bardzo wdzięcznym „materiałem” do zabawy w domowego baristę!
Kawa mocno mrożona!
Możemy uznać, że sezon na kawy mrożone został oficjalnie otwarty! Za oknem coraz cieplej i można delektować się wyborną kawą w równie wybornym towarzystwie na tarasie czy w ogrodzie. Kawa mrożona będzie idealna na tę okazję.
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
250 ml mocnej kawy
100 ml zimnego mleka
cukier (do smaku)
kilka kostek lodu
1 gałka ulubionych lodów
mleko skondensowane (opcjonalnie)
Jeśli mamy ochotę na wyjątkowo mrożoną kawę, wkładamy dwie wysokie szklanki do zamrażarki, aby się schłodziły. Parzymy kawę i słodzimy do smaku, studzimy. Wkładamy do blendera lody, kostki lodu, dolewamy mleko i wystudzoną kawę. Miksujemy przez chwilę. Wlewamy napój do zimnych szklanek. Dodatkowo wierzch kawy możemy udekorować przykładowo bitą śmietaną i listkami mięty.
Egzotyczna kawa z mango
Ciepłe promienie słońca za oknem przywodzą nam na myśl wakacje. Wielu z nas chętnie spędziłoby je w egzotycznych krajach. Aby odpowiednio wczuć się w klimat, zapraszamy na pyszną kawę z mango!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
45 ml espresso
5 łyżek puree z mango
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
Najpierw przygotowujemy puree z mango. W tym celu myjemy i obieramy owoc mango. Kroimy drobno i wrzucamy do blendera. Po dokładnym zmiksowaniu przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę cukru do smaku i kilka kropli soku z cytryny. Zagotowujemy pilnując, aby mango się nie przypaliło. Przekładamy ostrożnie do przezroczystej szklanki. Następnie układamy na mango warstwę z jogurtu naturalnego i delikatnie zalewamy espresso. Gotowe!
Kawa jabłkowo-cynamonowa
Choć cynamon kojarzy się głównie z idealnym dodatkiem do kaw na jesienne i zimowe wieczory, kawę taką można pić absolutnie zawsze i zawsze tak samo świetnie smakuje oraz pobudza zmysły!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
45 ml espresso
40-50 ml mleka
20 ml syropu jabłkowego
10 ml syropu cynamonowego
Szczypta mielonego imbiru
Przygotowujemy espresso. Wlewamy do szklanki syrop cynamonowy, a na niego ostrożnie syrop jabłkowy. Spieniamy mleko i przekładamy mleczną piankę do szklanki. Po brzegu szklanki wlewamy espresso. Wierzch kawy oprószamy imbirem i ewentualnie szczyptą cynamonu. Jeśli chcemy zrobić wyjątkowo efektowną kawę na ważną okazję, możemy udekorować ją dodatkowo laską cynamonu i odrobiną jabłka.
Kawa z intensywną nutą pomarańczy
A oto kolejna kawowa propozycja z owocowym motywem przewodnim. Kawa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pomarańczy!
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
80 ml espresso
0,5 litra mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
starta skórka pomarańczy (z połowy pomarańczy)
Wlewamy mleko do garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i laskę cynamonu, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy laskę wanilii, startą skórkę pomarańczy oraz kawę i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przelewamy przez sitko do szklanek.
Kawa kokosowa
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
30 ml espresso
100 ml mleka
mleko zagęszczone
15 ml syropu kokosowego
sos czekoladowy
Na spód przezroczystej szklanki wlewamy sos czekoladowy (warstwa wysokości około 1 cm). Na sos delikatnie wylewamy odrobinę mleka skondensowanego, tworząc w ten sposób kolejną warstwę. Spieniamy mleko i mieszamy je z syropem kokosowym. Wykładamy mleczno-kokosową piankę do szklanki, wlewamy ostrożnie wcześniej przygotowane espresso. Smacznego!
Dodaj komentarz