Tradycyjne polskie jedzenie? Zobacz, jakie dania możesz zaserwować obcokrajowcom
Szykujesz się na przyjęcie zagranicznych gości? Chcesz zaserwować im tradycyjne polskie jedzenie, ale nie masz pomysłu na konkretne dania? Oto kilka cennych wskazówek, które warto wziąć pod uwagę. Sprawdź, jakie potrawy mogą okazać się hitem, a których lepiej unikać.
Kuchnia polska jest niezwykle różnorodna. Trudno jest więc wybrać zaledwie kilka potraw pozwalających ukazać bogactwo smaków i aromatów charakterystycznych dla rodzimej sztuki kulinarnej. Wśród polskich dań jest jednak takie jedzenie, którym trzeba koniecznie się pochwalić.
Pierogi w wersji klasycznej i słodkiej
Pierogi są tym polskim jedzeniem, które uwielbiają niemal wszyscy obcokrajowy. Sekretem tego dania jest cienkie ciasto skrywające w sobie idealnie doprawiony farsz. Ten zaś wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do mięsa, kapusty i grzybów czy szpinaku. Przyjemnością dla podniebienia będą również pierogi ruskie czy pierogi serwowane na słodko – z sezonowymi owocami, słodzonym twarożkiem czy nawet kaszą gryczaną i wiórkami kokosowymi.
Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką
Chociaż smażona sztuka mięsa dostępna jest niemal w każdym kraju, nigdzie tak nie smakuje jak w Polsce. Tradycyjny kotlet schabowy w panierce z mąki, jajka i bułki tartej podawany z tłuczonymi ziemniakami oraz zestawem surówek stanie się jednym z ulubionych dań, obok których żaden obcokrajowiec nie przejdzie obojętnie.
Gołąbki w klasycznym wydaniu
Mięso zawijane w liście (nie tylko liście kapusty) to danie, z którym można zetknąć się w wielu zakątkach świata. Mimo tego obcokrajowcom warto zaserwować gołąbki w klasycznym wydaniu, tj. przyrządzane z mięsa zmieszanego z ryżem zawijanego w liść kapusty. Podany z sosem pomidorowym będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym podawane np. z kluskami śląskimi, kaszą pęczak czy ziemniakami pozytywnie zaskoczą obcokrajowców. Przyrządzone z gotowanego mięsa mielonego, są niezwykle delikatne. Ich smak podkreśla sos pieczarkowy, zapewniając podniebieniu prawdziwą przyjemność.
Tradycyjny bigos nie dla każdego
Bigos to tradycyjne polskie jedzenie, którym warto poczęstować obcokrajowca. Nie wszyscy jednak będą zachwyceni jego specyficznym smakiem.
Na to jedzenie uważaj…
Chociaż zagraniczni goście zwykle są otwarci na polskie smaki, nie każde danie będzie dla nich przyjemnością. Unikaj raczej podawania tatara wołowego, flaczków, czerniny, nóżek w galarecie czy wątróbki. Jest to jedzenie dość kontrowersyjne, którym można zrazić niektórych gości zza granicy.
Zamów jedzenie online, by zapewnić gościom ucztę smaków
Nie masz czasu na gotowanie lub obawiasz się, że nie podołasz wyzwaniu? Wcale nie musisz zapraszać gości do polskiej restauracji czy karczmy. Wszystkie rodzime dania możesz zamówić także bez wychodzenia z domu. Korzystając z portalu gastronomicznego, zamówienie złożysz wykonując zaledwie kilka kliknięć. Zaś dostawca dotrze pod wskazany adres, dostarczając pyszne i aromatyczne jedzenie stworzone w oparciu o tradycyjne receptury.
Dodaj komentarz