Menu
  • Dziś jest : 9 listopada 2024 Imieniny : Teodora, Ursyna, Genowefy
  • Menu

    Walentynki z Ziarenkowem wyniki

  • wyniki_ziarenkowo_fejs

    Walentynki z Ziarenkowem były nie lada wyzwaniem dla sponsora, by wyłonić zwycięzcę,
    ale się udało.
    Poniżej zdjęcie i przepis które zdobyło nagrodę główną.

    Walentynki z Ziarenkowem - galeria

    Torcik Migdałowy Przylądek Miłości 🙂

    biszkopt
    tortownica 20 cm

    4 jajka
    1 szklanki mąki pszennej
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli i sody

    Ubić piane z białek z dodatkiem szczypty soli i sody.
    Dodawać stopniowo cukier, następnie po żółtku nie przerywając ubijania.
    Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej mieszać łyżką.
    Piec po 25 min /160st. Porządnie wystudzić (włożyć do lodówki ).
    Po kilku godzinach wyciąć z biszkoptu serce, ja posłużyłam się szablonem wyciętym uprzednio z papieru.
    Przekroić biszkopt na 2 części. resztki biszkoptu pokruszyć ,
    część polać lekko wodą i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym, pozostałosci zjeść 🙂

    Krem

    2 szkl mleka
    budyń waniliowy na 3 l mleka
    200 g masła
    1 szkl cukru pudru
    2-3 łyżki mleka
    2 żółtka
    Biała czekolada(rozpuszczona na parze)
    100 -150 gram mieszanki prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórek kokosowych i orzechów arachidowych (np gotowej mieszanki „Migdałowy przylądek” od Ziarenkowo 🙂

    Zagotować 1 i 1 szkl mleka. W 1 szkl rozmieszać proszek budyniowy i żółtka.
    Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem mikserem, porcjami dodawać ostudzony budyń.
    Miksować do połączenia, dodać 2 łyżki mleka. Na koniec wmiksować płynną lecz przestudzoną białą czekoladę.
    Część kremu odłożyć do dekoracji. W pozostałą część wmieszać ziarenka. przełożyć serduszkowy biszkopcik
    (uprzednio nasączony ).
    Całość posmarować kremem, włożyć do lodówki, następnie po wyjęciu ozdobić resztą kremu (będzie stabilniejszy)
    wykorzystując końcówkę do robienia płatków. Na potrzeby walentynek wierzch posypać czerwonym biszkoptem,
    w warunkach niewalentynkowych posypać mieszanką ziarenek 🙂

    Wyróżnienie zdobywa autorka tej potrawy.

    Walentynki z Ziarenkowem - galeria

    SAŁATKA Z SERCEM I ZIARNAMI

    2 duże łyżki ziarenek 'Słoneczne Pola’
    kilka liści sałaty lodowej
    2 jajka od szczęśliwych kurek
    kilka pomidorków cherry
    mała czerwona cebula
    mały kawałek papryczki pepperoni
    garść dowolnej mieszanki kiełków

    sos;
    łyżka majonezu
    łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    szczypta ziół prowansalskich

    Jajka gotuję na twardo. Następnie przygotowuję dla nich taki szablon.
    Najlepiej wyciąć boczny narożnik z kartonu po mleku lub soku.
    Będą potrzebne jeszcze 3 gumki i długa wykałaczka.
    Ciepłe jajka obieram i umieszczam w środku, przyciskam gumkami. Odstawiam na 2 godziny by odcisnęła się
    wykałaczka w jajkach. Wyjmuję i przecinam jajka na pół, tak by utworzyły się serduszka.
    Pomidory przecinam na pół, cebulę kroję w piórka. Sałatę rwę na drobniejsze kawałki.
    papryczkę kroję w cienkie krążki. Warzywa układam na talerzu, posypuję ziarnami.
    Na wierzchu układam kiełki i jajka – serduszka . Majonez mieszam z jogurtem i ziołami.
    Tuż przed podaniem dodaję do sałatki.

    Kochani czekam na Wasze dane teleadresowe które przekażę sponsorowi – piszcie na
    paulina@smaczneprzepisy.com.pl
    w tytule wiadomości wpiszcie : „Walentynki z Ziarenkowem”
    Zwycięzcom gratuluję!!!

  • Jedna odpowiedź do “Walentynki z Ziarenkowem wyniki”

    1. Wyborne smaki pisze:

      Dziękuję bardzo za wyróżnienie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *