Walentynki z Ziarenkowem wyniki
Walentynki z Ziarenkowem były nie lada wyzwaniem dla sponsora, by wyłonić zwycięzcę,
ale się udało.
Poniżej zdjęcie i przepis które zdobyło nagrodę główną.
Torcik Migdałowy Przylądek Miłości 🙂
biszkopt
tortownica 20 cm
4 jajka
1 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli i sody
Ubić piane z białek z dodatkiem szczypty soli i sody.
Dodawać stopniowo cukier, następnie po żółtku nie przerywając ubijania.
Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej mieszać łyżką.
Piec po 25 min /160st. Porządnie wystudzić (włożyć do lodówki ).
Po kilku godzinach wyciąć z biszkoptu serce, ja posłużyłam się szablonem wyciętym uprzednio z papieru.
Przekroić biszkopt na 2 części. resztki biszkoptu pokruszyć ,
część polać lekko wodą i wymieszać z czerwonym barwnikiem spożywczym, pozostałosci zjeść 🙂
Krem
2 szkl mleka
budyń waniliowy na 3 l mleka
200 g masła
1 szkl cukru pudru
2-3 łyżki mleka
2 żółtka
Biała czekolada(rozpuszczona na parze)
100 -150 gram mieszanki prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórek kokosowych i orzechów arachidowych (np gotowej mieszanki „Migdałowy przylądek” od Ziarenkowo 🙂
Zagotować 1 i 1 szkl mleka. W 1 szkl rozmieszać proszek budyniowy i żółtka.
Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem mikserem, porcjami dodawać ostudzony budyń.
Miksować do połączenia, dodać 2 łyżki mleka. Na koniec wmiksować płynną lecz przestudzoną białą czekoladę.
Część kremu odłożyć do dekoracji. W pozostałą część wmieszać ziarenka. przełożyć serduszkowy biszkopcik
(uprzednio nasączony ).
Całość posmarować kremem, włożyć do lodówki, następnie po wyjęciu ozdobić resztą kremu (będzie stabilniejszy)
wykorzystując końcówkę do robienia płatków. Na potrzeby walentynek wierzch posypać czerwonym biszkoptem,
w warunkach niewalentynkowych posypać mieszanką ziarenek 🙂
Wyróżnienie zdobywa autorka tej potrawy.
SAŁATKA Z SERCEM I ZIARNAMI
2 duże łyżki ziarenek 'Słoneczne Pola’
kilka liści sałaty lodowej
2 jajka od szczęśliwych kurek
kilka pomidorków cherry
mała czerwona cebula
mały kawałek papryczki pepperoni
garść dowolnej mieszanki kiełków
sos;
łyżka majonezu
łyżka gęstego jogurtu naturalnego
szczypta ziół prowansalskich
Jajka gotuję na twardo. Następnie przygotowuję dla nich taki szablon.
Najlepiej wyciąć boczny narożnik z kartonu po mleku lub soku.
Będą potrzebne jeszcze 3 gumki i długa wykałaczka.
Ciepłe jajka obieram i umieszczam w środku, przyciskam gumkami. Odstawiam na 2 godziny by odcisnęła się
wykałaczka w jajkach. Wyjmuję i przecinam jajka na pół, tak by utworzyły się serduszka.
Pomidory przecinam na pół, cebulę kroję w piórka. Sałatę rwę na drobniejsze kawałki.
papryczkę kroję w cienkie krążki. Warzywa układam na talerzu, posypuję ziarnami.
Na wierzchu układam kiełki i jajka – serduszka . Majonez mieszam z jogurtem i ziołami.
Tuż przed podaniem dodaję do sałatki.
Kochani czekam na Wasze dane teleadresowe które przekażę sponsorowi – piszcie na
paulina@smaczneprzepisy.com.pl
w tytule wiadomości wpiszcie : „Walentynki z Ziarenkowem”
Zwycięzcom gratuluję!!!
Dziękuję bardzo za wyróżnienie 🙂