Menu
  • Dziś jest : 13 listopada 2024 Imieniny : Stanisława, Mikołaja, Krystyna
  • Menu

    Wiosenne grillowanie- wyniki

  • reklama_fejs_noze_wyniki

    Wiem, że czekaliście na tę wspaniałą chwilę więc aby nie przedłużać napiszę któtko.
    Chciałabym podziękować Wam za udział w konkursie,za to, że mogę na Was liczyć.
    Poniżej zdjęcia wygranych prac.
    Proszę o przesłanie adresów email na które sponsor prześle kody dzięki którym
    będziecie mogli zrealizować swoje marzenia.
    Kody można wymienić nie tylko na noże, ale również na porcelanę.
    Swoje adresy email przesyłacie na:
    paulina@smaczneprzepisy.com.pl
    w tytule: Wiosenne grillowanie
    Poniżej lista zwycięzców:

    I miejsce- p. Klaudia

    IMG_20150502_161402624

    Szaszłyki warzywne z kurczakiem
    Na dużą liczbę gości i wiele szaszłyków

    podwójna pierś z kurczaka
    po 1/2 papryki w 3 kolorach
    200 g pieczarek
    3 cebule
    200 g boczku parzonego
    1/2 małego bakłażana

    Marynata:

    4 łyżki musztardy Dijon Daveley
    1 łyżeczka miodu gryczanego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki sosu Tabasco od Develey
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros

    1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę.

    2. Składniki marynaty mieszamy, łączymy z kurczakiem. Owijamy szczelnie folią, wkładamy do lodówki na 2 godziny

    3. Paprykę i boczek kroimy w kostkę.

    4. Pieczarki w ćwiartki, bakłażan również a potem na grubsze plastry.

    5. Cebulę kroimy wzdłuż na pół, potem znów na pół, a następnie w poprzek kolejny raz na pół.

    6. Nadziewamy szaszłyki przygotowanymi składnikami. Grilujemy ok. 5 minut z jednej a następnie 5 minut z drugiej strony

    II miejsce – p. Malwina

    IMG_7903

    Wegetariański grill

    Potrzebujemy:
    – oscypki
    – wegetariańskie parówki np. z papryką
    – przyprawę do grilla
    – pomidora
    – cebulę
    – sól i pieprz
    – sos śliwkowo-żurawinowy
    – sos czosnkowy

    Z pomidora i cebuli robimy szybką sałatkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Ja dodałam tymianku. Oscypki i parówki kładziemy na grill i czekamy aż się zarumienią. Można podsypać dla smaku przyprawą do grilla.Całość podajemy z sosem śliwkowo-żurawinowym i czosnkowym.
    Szybko i smacznie – raz, dwa i gotowe. 😉

    III  miejsce – p. Beata

    IMG_20150117_082648-001

    sałatkę z kapustą pekińską i jajkiem.

    1/2 małej pekinki

    2 jajka

    1 jabłko

    szczypiorek

    ziarenka słonecznika

    sos czosnkowy Develey

    sól,pieprz do smaku

    Kapuste posiekać,jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,jedno jajko zetrzec na tarce a drugie zostawić do ozdoby,szczypiorek posiekać.Wszystko wymieszać z sosem czosnkowym ,dosmaczyć solą i pieprzem ,dodać ziarenka słonecznika.Przyozdobić drugim jajkiem i szczypiorkiem.Smacznego.

    Wyróżnienie I – p. Joanna

    11150875_837094399717232_4413218008580929168_n

    Schab w marynacie czosnkowej

    schab bez kości 1 kg
    6 ząbków czosnku
    3 łyżki suszonego majeranku
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka rozmarynu
    łyżeczka soli
    2 liście laurowe
    4 ziarna jałowca
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    4-5 łyżek oleju

    Wykonanie marynaty :
    Wszystkie zioła  i przyprawy wsypujemy do miseczki .
    Dodajemy sprasowany czosnek.
    Zalewamy olejem , powstaję gęsta masa .
    Smarujemy kawałek schabu i zostawiamy w lodówce na noc.
    Następnego dnia schab kroimy w plastry i smażymy na grillu .
    Podajemy z keczupem develey  oraz sosem hamburgerowym develey

    Wyróżnienie II – p. Ewa

    IMG_1195

    Grillowana/pieczona pierś  z kurczaka pod pierzynką majonezu

    Składniki:

    Pierś z kurczaka podwójna
    sól
    pieprz
    majonez

    Przygotowanie :

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, porcjujemy na kotlety.
    Rozbijamy tłuczkiem.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Układamy na tacce do grilla bądź w piekarniku.
    Pieczemy z jednej strony, obracamy.
    Polewamy wierzch upieczonej piersi z kurczaka majonezem.
    Pieczemy/grillujemy z drugiej strony.
    Zjadamy na ciepło ze smakiem.
    Smacznego

    Zwycięzcom gratuluję!!!

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *