Wiosenne grillowanie- wyniki
Wiem, że czekaliście na tę wspaniałą chwilę więc aby nie przedłużać napiszę któtko.
Chciałabym podziękować Wam za udział w konkursie,za to, że mogę na Was liczyć.
Poniżej zdjęcia wygranych prac.
Proszę o przesłanie adresów email na które sponsor prześle kody dzięki którym
będziecie mogli zrealizować swoje marzenia.
Kody można wymienić nie tylko na noże, ale również na porcelanę.
Swoje adresy email przesyłacie na:
paulina@smaczneprzepisy.com.pl
w tytule: Wiosenne grillowanie
Poniżej lista zwycięzców:
I miejsce- p. Klaudia
Szaszłyki warzywne z kurczakiem
Na dużą liczbę gości i wiele szaszłyków
podwójna pierś z kurczaka
po 1/2 papryki w 3 kolorach
200 g pieczarek
3 cebule
200 g boczku parzonego
1/2 małego bakłażana
Marynata:
4 łyżki musztardy Dijon Daveley
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki sosu Tabasco od Develey
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka przyprawy Kebab-Gyros
1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę.
2. Składniki marynaty mieszamy, łączymy z kurczakiem. Owijamy szczelnie folią, wkładamy do lodówki na 2 godziny
3. Paprykę i boczek kroimy w kostkę.
4. Pieczarki w ćwiartki, bakłażan również a potem na grubsze plastry.
5. Cebulę kroimy wzdłuż na pół, potem znów na pół, a następnie w poprzek kolejny raz na pół.
6. Nadziewamy szaszłyki przygotowanymi składnikami. Grilujemy ok. 5 minut z jednej a następnie 5 minut z drugiej strony
II miejsce – p. Malwina
Wegetariański grill
Potrzebujemy:
– oscypki
– wegetariańskie parówki np. z papryką
– przyprawę do grilla
– pomidora
– cebulę
– sól i pieprz
– sos śliwkowo-żurawinowy
– sos czosnkowy
Z pomidora i cebuli robimy szybką sałatkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Ja dodałam tymianku. Oscypki i parówki kładziemy na grill i czekamy aż się zarumienią. Można podsypać dla smaku przyprawą do grilla.Całość podajemy z sosem śliwkowo-żurawinowym i czosnkowym.
Szybko i smacznie – raz, dwa i gotowe. 😉
III miejsce – p. Beata
sałatkę z kapustą pekińską i jajkiem.
1/2 małej pekinki
2 jajka
1 jabłko
szczypiorek
ziarenka słonecznika
sos czosnkowy Develey
sól,pieprz do smaku
Kapuste posiekać,jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,jedno jajko zetrzec na tarce a drugie zostawić do ozdoby,szczypiorek posiekać.Wszystko wymieszać z sosem czosnkowym ,dosmaczyć solą i pieprzem ,dodać ziarenka słonecznika.Przyozdobić drugim jajkiem i szczypiorkiem.Smacznego.
Wyróżnienie I – p. Joanna
Schab w marynacie czosnkowej
schab bez kości 1 kg
6 ząbków czosnku
3 łyżki suszonego majeranku
łyżeczka tymianku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4-5 łyżek oleju
Wykonanie marynaty :
Wszystkie zioła i przyprawy wsypujemy do miseczki .
Dodajemy sprasowany czosnek.
Zalewamy olejem , powstaję gęsta masa .
Smarujemy kawałek schabu i zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia schab kroimy w plastry i smażymy na grillu .
Podajemy z keczupem develey oraz sosem hamburgerowym develey
Wyróżnienie II – p. Ewa
Grillowana/pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką majonezu
Składniki:
Pierś z kurczaka podwójna
sól
pieprz
majonez
Przygotowanie :
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, porcjujemy na kotlety.
Rozbijamy tłuczkiem.
Oprószamy solą i pieprzem.
Układamy na tacce do grilla bądź w piekarniku.
Pieczemy z jednej strony, obracamy.
Polewamy wierzch upieczonej piersi z kurczaka majonezem.
Pieczemy/grillujemy z drugiej strony.
Zjadamy na ciepło ze smakiem.
Smacznego
Zwycięzcom gratuluję!!!
Dodaj komentarz