Zdrowe nie znaczy nudne – pomysły na smaczne dietetyczne dania
Nie od dziś wiadomo, że jesteśmy tym, co jemy. Nasz codzienny jadłospis wpływa nie tylko na nasz wygląd i zdrowie, ale także na nasze samopoczucie. Otyłość, choroby układu krwionośnego, ospałość i bezustanne uczucie zmęczenia, to tylko niektóre z przykładów przykrych konsekwencji, jakie często może wywołać nasza niewłaściwa dieta. A przecież nasze dobre samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie, to wartości które bardzo łatwo utracić, a niezmiernie trudno odzyskać.
Dlatego też, aby do minimum ograniczyć ryzyko wystąpienia groźnych chorób, zadbać o smukłą sylwetkę oraz witalność naszego organizmu, musimy zadbać o właściwy dobór składników pokarmowych w naszej diecie. Niektórzy z nas obawiają się jednak tego, iż zdrowa żywność nie zawsze jest smaczna. Dietetyczne posiłki często kojarzą się z bezsmakowym jedzeniem i królującymi na talerzu liśćmi zielonej sałaty. Czy w istocie, chcąc trzymać się zdrowej diety, musimy przygotować się na podobne poświęcenia? Nic bardziej mylnego. Zapoznajmy się zatem z dietetycznymi przepisami na naprawdę smaczne dania.
„Ryba wpływa na wszystko”
Dobrym pomysłem może okazać się rezygnacja z wielu tłustych dań mięsnych, na korzyść posiłków z gotowanych, grillowanych lub pieczonych ryb. Ryby posiadają wiele korzystnych dla człowieka składników odżywczych. Są bogactwem pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, ale również jodu, wapnia, magnezu, selenu i fluoru. Nic zatem zaskakującego, iż są właściwym wyborem dla każdego z nas.
Ciekawą propozycją może okazać się grillowany pstrąg. Można go przygotować zarówno na grillu ogrodowym jak i elektrycznym. Wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy i pozbawiamy głowy. Następnie nacieramy rybę, zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz, solą i pieprzem. Wkładamy do wnętrza ryby duży plasterek lub dwa małe plasterki cytryny, gałązkę kopru i kilka źdźbeł szczypiorku. Opcjonalnie możemy również dodać plaster masła. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy w folię aluminiową i grillujemy po 15 minut z każdej strony. Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia. Taki posiłek można podawać z gotowanymi szparagami lub ulubioną sałatką. Danie to jest naprawdę pyszne, a przede wszystkim bardzo zdrowe.
Zjedz posiłek z królową kasz
Odpowiednim wyborem, dla osób chcących oczyścić swój organizm i cieszyć się szczupłą sylwetką, jest wprowadzenie do jadłospisu kaszy jaglanej, zwanej także królową kasz. Kasza jaglana zyskała sobie to miano, bowiem jako jedyna spośród wszystkich kasz, działa na nasz organizm alkalizująco, dzięki czemu oczyszcza nas z toksyn, działa antydepresyjnie, przeciwnowotworowo, silnie wzmacniając nasz układ odpornościowy. Kasza jaglana przyczynia się również do usuwania z naszego organizmu wilgoci oraz zalegających śluzów. Królowa kasz wzmacnia także nasze stawy, włosy i paznokcie. A osoby pragnące zrzucić niechciane kilogramy, z pewnością zainteresuje fakt, iż kasza ta pomaga schudnąć. Przyspiesza ona bowiem przemianę materii i ułatwia proces odchudzania.
Jak zatem zjeść kaszę jaglaną smacznie? Jakie dietetyczne przepisy z wykorzystaniem tejże kaszy możemy wykorzystać w swojej kuchni? Ugotowaną – według instrukcji dostępnej na każdym opakowaniu – kaszę możemy podawać zarówno w formie przekąski jak i dania obiadowego. Dobrym pomysłem na śniadanie może być podanie kaszy ze słodkimi owocami, takimi jak banan, maliny i jagody. Propozycją na obiad, może być natomiast kasza z sosem pomidorowym. Aby przygotować to danie, kroimy w kostkę pół czerwonej papryki oraz dużą cebulę. Na patelni smażymy wymienione warzywa na oliwie i przyprawiamy je solą oraz słodką papryką. Opcjonalnie możemy uzupełnić danie przyprawioną i pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka. Następnie wrzucamy dwa ząbki sprasowanego czosnku. Po odpowiednim podsmażeniu składników, dodajemy również krojone pomidory z puszki, a także oliwki lub kapary. Uzyskany sos gotujemy i lekko zagęszczamy przecierem pomidorowym. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku solą (zachowując przy tym zdrowy umiar), dwoma szczyptami cukru, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką lub ostrą. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowaną kaszą (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Smacznego!
Ciekawy artykuł. Dobrze, że lubię kaszę i ryby. Warto zdrowo jeść 🙂
Świetnie napisane. Pozdrawiam ciepło.
mmmm wygląda pysznie 🙂
Być może ten artykuł, przekona mnie do smaku ryb…?
smakowicie wygląda
ciekawe informacje
lubię bardzo rybki chętnie zrobię według twojego przepisu
Dosyć ciekawie opisane.
super wygląda
super artykuł
jutro przygotuje to na obiad,synek uwielbia rybki
Swietny artykul