Amoniaczki
Amoniaczki to ciastka przed których upieczeniem kiedyś bardzo się wzbraniałam,
ale odkąd pierwszy raz je zrobiłam non stop goszczą w naszym domu.
Składniki :
2 kg mąki pszennej (użyłam z Młynu Kopytowa)
1 op. amoniaku
1 kostka smalcu
1 kostka margaryny
6 jajek
400g śmietany 18%
2 szkl. cukru
16g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
posypka owocowa
Przygotowanie :
Margarynę i smalec roztapiamy i studzimy.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Amoniak mieszamy z 200g śmietany.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, pozostałą śmietanę,
roztopioną margarynę ze smalcem.
Zagniatamy ciasto dodając do niego na przemian śmietanę z amoniakiem
oraz masę jajeczną.
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i zacznie odchodzić od rąk dzielimy je na kilka kawałków,
rozwałkowujemy placki na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy foremkami ciastka.
Wykładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciastek możemy posypać owocową posypką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez 15 minut.
Smacznego
Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Nie tylko fantastycznie wyglądają . Pomyślałam ile musiałaś włożyć pracy , sama robię ciasteczka to wiem ile to czasu zajmuje.
Uwielbiam amoniaczki 🙂 to moje ciasteczka z dzieciństwa. Oj dawno ich nie jadłam 🙂
mniam mniam
uwielbiam te ciasteczka
apetycznie wygladają, teraz narobiłaś mi apetyt 😛
mniam przepyszne te ciasteczka
Do tej pory tylko przekładaniec z kremem i marmoladą robiłam .Jest wspaniały ! Teraz kusisz małymi ciasteczkami. Na pewno będą bardzo smaczne 🙂