Aniołek
Rozkosz dla podniebienia to mało powiedziane.
Składniki :
Ciasto :
1 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. śmietany 18% firmy Masmal
125g margaryny lub masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem :
200ml śmietany 36%
1 budyń o smaku śmietankowym
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
1 szkl. cukru
25 dag margaryny
Do dekoracji :
wiórki kokosowe Kresto
3-4 łyżki gorącej wody
1 szkl. cukru pudru
Przygotowanie :
Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem,mąką i śmietaną.
Następnie dodajemy margarynę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Masę dzielimy na 3 części.
Każdą pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 15 minut
(aż ciasto nabierze złotego koloru). Ostudzić po upieczeniu.
Krem :
Jajka miksujemy z budyniem, śmietaną i mąką ziemniaczaną do połączenia składników.
Mleko gotujemy w garnuszku z margaryną i cukrem.
Gdy już się zagotuje dodajemy powoli masę jajeczną ciągle mieszając.
Pogotować chwilę i gorącym kremem przełożyć ostudzone placki.
Na wierzchu powinien być krem.
Dekoracja :
W miseczce rozrabiamy cukier puder z gorącą wodą.
Gdy będzie idealnie gładki polewamy nim ciasto.
Na polewę z lukru posypujemy Wiórki kokosowe.
Smacznego
Genialnie wygląda! Zjadłabym kawałek 🙂
Bardzo fajny przepis 🙂 ciacho świetnie się prezentuję 🙂
To w końcu do ciasta mąka pszenna czy ziemniaczana? Bo przepis mówi jedno a opis drugie…
Ja znam Aniołka w całości z mąki ziemniaczanej (dodaje się jej i do kremu i do ciasta).
Ta i ta jedna do ciasta druga do kremu
12,5 dag masla????
Dokładnie 125 gram
Do ciasta roztopione maslo??
????