Menu
  • Dziś jest : 28 marca 2025 Imieniny : Anieli, Renaty, Kastora
  • Menu

    Aniołek

  • Aniołek
    Rozkosz dla podniebienia to mało powiedziane.

    Składniki :

    Ciasto :

    1 szkl. mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. śmietany 18% firmy Masmal
    125g margaryny lub masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem :

    200ml śmietany 36%
    1 budyń o smaku śmietankowym
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 szkl. mleka (ja użyłam Alpro)
    1 szkl. cukru
    25 dag margaryny

    Do dekoracji :

    wiórki kokosowe Kresto
    3-4 łyżki gorącej wody
    1 szkl. cukru pudru

    Przygotowanie :

    Ciasto:

    Jajka miksujemy z cukrem,mąką  i śmietaną.
    Następnie dodajemy margarynę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Masę dzielimy na 3 części.
    Każdą pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 15 minut
    (aż ciasto nabierze złotego koloru). Ostudzić po upieczeniu.

    Krem :

    Jajka miksujemy z budyniem, śmietaną i mąką ziemniaczaną do połączenia składników.
    Mleko gotujemy w garnuszku z margaryną i cukrem.
    Gdy już się zagotuje dodajemy powoli masę jajeczną ciągle mieszając.
    Pogotować chwilę i gorącym kremem przełożyć ostudzone placki.
    Na wierzchu powinien być krem.

    Dekoracja :

    W miseczce rozrabiamy cukier puder z gorącą wodą.
    Gdy będzie idealnie gładki polewamy nim ciasto.
    Na polewę z lukru posypujemy Wiórki kokosowe.
    Smacznego

     

     

  • 8 odpowiedzi na “Aniołek”

    1. Magda C. pisze:

      Genialnie wygląda! Zjadłabym kawałek 🙂

    2. ania pisze:

      Bardzo fajny przepis 🙂 ciacho świetnie się prezentuję 🙂

    3. Adrianna pisze:

      To w końcu do ciasta mąka pszenna czy ziemniaczana? Bo przepis mówi jedno a opis drugie…
      Ja znam Aniołka w całości z mąki ziemniaczanej (dodaje się jej i do kremu i do ciasta).

    4. Jeanette pisze:

      12,5 dag masla????

    5. Jeanette pisze:

      Do ciasta roztopione maslo??

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *