Babeczki drożdżowe z niespodzianką
Babeczki drożdżowe z niespodzianką przyrządzam specjalnie dla mojego męża, żeby w drodze do pracy mógł coś przegryźć. Robiąc babeczki zawsze podwajam ilość składników, gdyż są tak dobre,
że znikają dużo szybciej niż się je robi 🙂
Z tej ilości składników wychodzą mi przeciętnie 4 blaszki do pieczenia.
Składniki na ciasto :
1 kg mąka pszenna
100g drożdże
do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
margaryna ( roztopiona kostka )
2 szklanki mleka
4 jajka
2 cukry waniliowe
2 szczypty soli
Składniki na nadzienie :
mleko ok. 6 szklanek
rodzynki do 250g
4 budynie ( smak ulubiony )
Sposób przygotowania:
Ciasto Drożdże :
Rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto.
Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie :
Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu w 6 szklankach mleka.
Do gotowego budyniu dodać rodzynki sparzone gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta
i rozsmarować na nich nadzienie. Zwinąć jak roladę. Powstałe rolady pokroić w paski o grubości do 2 cm.
Babeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie
( żeby się nie skleiły w trakcie pieczenia). Wierzch każdej babeczki posmarować rozkłóconym białkiem
i pozostawić do wyrośnięcia. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
Gotowe babeczki można zjeść na ciepło bądź po ich wystudzeniu.
Ja zawsze podaję je w kilku wersjach: same, z cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z bitą śmietaną czy z owocami. Wszystko zależy od pomysłu.
Życzę smacznego
Rady
W tak ciepłe dni w środku lata bułeczki robi się w tempie ekspresowym, gdyż drożdże szybko wyrastają.
Babeczki smakują najbardziej w ciągu 2 dni od ich upieczenia.
Dodaj komentarz