Menu
  • Dziś jest : 13 maja 2025 Imieniny : Serwacego, Ofelii, Roberty
  • Menu

    Babeczki drożdżowe z niespodzianką

  • Babeczki drożdżowe z niespodziankąBabeczki drożdżowe z niespodzianką przyrządzam specjalnie dla mojego męża, żeby w drodze do pracy mógł coś przegryźć. Robiąc babeczki zawsze podwajam ilość składników, gdyż są tak dobre,
    że znikają dużo szybciej niż się je robi 🙂
    Z tej ilości składników wychodzą mi przeciętnie 4 blaszki do pieczenia.

    Składniki na ciasto :

    1 kg mąka pszenna
    100g drożdże
    do 8 łyżek cukru (zależy od gustu)
    margaryna ( roztopiona kostka )
    2 szklanki mleka
    4 jajka
    2 cukry waniliowe
    2 szczypty soli

    Składniki na nadzienie :

    mleko ok. 6 szklanek
    rodzynki do 250g
    4 budynie ( smak ulubiony )

    Sposób przygotowania:

    Ciasto Drożdże :
    Rozmieszać z 2 łyżkami cukru i połączyć z ciepłym mlekiem.
    Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę ( bądź do miski )dodać resztę cukru,
    cukry waniliowe, 2 szczypty soli, 2 całe jajka, 2 żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
    Wyrabiając ciasto dodać roztopioną margarynę tak, żeby dało się zagnieść ciasto.
    Gdy ciasto odchodzi od ręki przykryć je płócienną ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

    Nadzienie :
    Budynie ugotować wedle przepisu na opakowaniu w 6 szklankach mleka.
    Do gotowego budyniu dodać rodzynki sparzone gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta
    i rozsmarować na nich nadzienie. Zwinąć jak roladę. Powstałe rolady pokroić w paski o grubości do 2 cm.
    Babeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie
    ( żeby się nie skleiły w trakcie pieczenia). Wierzch każdej babeczki posmarować rozkłóconym białkiem
    i pozostawić do wyrośnięcia. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp.200st.C przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
    Gotowe babeczki można zjeść na ciepło bądź po ich wystudzeniu.
    Ja zawsze podaję je w kilku wersjach: same, z cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym, z bitą śmietaną czy z owocami. Wszystko zależy od pomysłu.
    Życzę smacznego

    Rady
    W tak ciepłe dni w środku lata bułeczki robi się w tempie ekspresowym, gdyż drożdże szybko wyrastają.
    Babeczki smakują najbardziej w ciągu 2 dni od ich upieczenia.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *