Menu
  • Dziś jest : 13 października 2024 Imieniny : Edwarda, Geralda, Teofila
  • Menu

    Babeczki z budyniem

  • Co najlepiej poprawi nam humor gdy pogoda za oknem nie dopisuje? Jest szaro, buro i ponuro. Najchętniej schowalibyśmy się wtedy pod kocem z kubkiem gorącej czekolady która nas rozgrzeje. Gorzej jeśli mam sporo obowiązków i zegar tyka od świtu sygnalizując, że mamy coraz mniej czasu na wykonanie różnych czynności począwszy od wstania z łóżka. Mój dzień dzisiaj zaczął się o 5 rano. Trochę mi zajęło obudzenie się gdy za oknem totalna ciemnica. Kawa jest jednak niezawodnym środkiem na pobudkę daje kopa do działania. Tak więc po przebudzeniu zabrałam się za osładzanie dnia dla moich dzieci. Zakasałam rękawy i wzięłam się do robienia babeczek z budyniem. Niby proste, nieskomplikowane, a dające satysfakcję i osłodę. Babeczki z budyniem są dla mnie jak wspomnienie dzieciństwa gdy moja mama mi je robiła bym miała coś słodkiego na ząbek po powrocie ze szkoły. Dobrą okazją do przygotowania tych słodkości był moment gdy do testowania otrzymałam rewelacyjny robot kuchenny Unlod 78525. Robot pięknie wkomponował  się w wystrój mojej kuchni choć myślę, że biały kolor każdego zauroczy. Robot który otrzymałam jest typem miksera planetarnego – jeśli chcecie się dowiedzieć gdzie go można kupić oraz jakie ma zalety zapraszam na recenzję Robot kuchenny Unlod 78525 (KLIK). A teraz zapraszam Was na babeczki z budyniem.

    Składniki :

    2 szkl. mąki
    3 łyżki cukru
    2/3 szkl. mleka
    100g masła
    jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń domowy:

    Składniki:

    2 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła o temperaturze letniej
    2 szkl. mleka
    2-3 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    foremki na babeczki/muffiny

    cukier puder do posypania

    Przygotowanie :

    Masło roztapiamy i studzimy.
    Do misy miksera wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy aż składniki się połączą.
    Następnie dodajemy ostudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Miksujemy dolewając mleko pilnując, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
    Miksujemy około 5 minut.
    Na blasze do pieczenia ustawiamy foremki na babeczki/mufiiny.
    Do każdej z nich wlewamy do 1/3 wysokości ciasto.
    Następnie na każdą babeczkę kładziemy po 1 łyżce budyniu.
    Przykrywamy budyń ciastem.
    Wierzch wyrównujemy.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.C przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek posypujemy je cukrem pudrem.

    Budyń przygotowanie :

    W garnuszku gotujemy 1 szklankę mleka.
    Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami do połączenia składników.
    Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
    Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
    Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
    Studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.

     

  • 22 odpowiedzi na “Babeczki z budyniem”

    1. Asia pisze:

      Pamiętam takie też z czasów dzieciństwa. Jak ja ich dawno nie jadłam

    2. Aneta pisze:

      Uwielbiam wszelkie babeczki, a z pysznym nadzieniem to już w ogóle 🙂 Może czas spróbować zrobić samemu 🙂

    3. Wow, wyglądają cudownie 🙂

    4. Julia pisze:

      Pysznie wyglądają! Nie jestem mistrzem w kuchni, ale aż żal nie spróbować ich zrobić 😉

    5. Agnieszka pisze:

      O mamo. Wyglądają przesmacznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Zjadłabym!

    6. dzisiaj przydałyby się takie babeczki, żeby rozgonić chmury 😉

    7. Amber pisze:

      Poproszę jedną do kawy…
      Mniam!

    8. Angelika pisze:

      Oj i u mnie babeczki na poprawę nastroju były by jak znalazł 😍

    9. No to już wiem, co mnie niedługo czeka heheh. Pieczenie babeczek 🙂

    10. Zdecydowanie – na każdą pogodę, te babeczki są fantastyczne. 🙂

    11. Coraz bliżej święta ! Pyszne!

    12. Wyśmienite. Porywam kilka

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *