Babeczki z budyniem
Co najlepiej poprawi nam humor gdy pogoda za oknem nie dopisuje? Jest szaro, buro i ponuro. Najchętniej schowalibyśmy się wtedy pod kocem z kubkiem gorącej czekolady która nas rozgrzeje. Gorzej jeśli mam sporo obowiązków i zegar tyka od świtu sygnalizując, że mamy coraz mniej czasu na wykonanie różnych czynności począwszy od wstania z łóżka. Mój dzień dzisiaj zaczął się o 5 rano. Trochę mi zajęło obudzenie się gdy za oknem totalna ciemnica. Kawa jest jednak niezawodnym środkiem na pobudkę daje kopa do działania. Tak więc po przebudzeniu zabrałam się za osładzanie dnia dla moich dzieci. Zakasałam rękawy i wzięłam się do robienia babeczek z budyniem. Niby proste, nieskomplikowane, a dające satysfakcję i osłodę. Babeczki z budyniem są dla mnie jak wspomnienie dzieciństwa gdy moja mama mi je robiła bym miała coś słodkiego na ząbek po powrocie ze szkoły. Dobrą okazją do przygotowania tych słodkości był moment gdy do testowania otrzymałam rewelacyjny robot kuchenny Unlod 78525. Robot pięknie wkomponował się w wystrój mojej kuchni choć myślę, że biały kolor każdego zauroczy. Robot który otrzymałam jest typem miksera planetarnego – jeśli chcecie się dowiedzieć gdzie go można kupić oraz jakie ma zalety zapraszam na recenzję Robot kuchenny Unlod 78525 (KLIK). A teraz zapraszam Was na babeczki z budyniem.
Składniki :
2 szkl. mąki
3 łyżki cukru
2/3 szkl. mleka
100g masła
jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń domowy:
Składniki:
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła o temperaturze letniej
2 szkl. mleka
2-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
foremki na babeczki/muffiny
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Masło roztapiamy i studzimy.
Do misy miksera wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy aż składniki się połączą.
Następnie dodajemy ostudzone masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy dolewając mleko pilnując, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Miksujemy około 5 minut.
Na blasze do pieczenia ustawiamy foremki na babeczki/mufiiny.
Do każdej z nich wlewamy do 1/3 wysokości ciasto.
Następnie na każdą babeczkę kładziemy po 1 łyżce budyniu.
Przykrywamy budyń ciastem.
Wierzch wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190st.C przez 20-25 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek posypujemy je cukrem pudrem.
Budyń przygotowanie :
W garnuszku gotujemy 1 szklankę mleka.
Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami do połączenia składników.
Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowany roztwór.
Szybko mieszamy, by nie powstały grudki.
Całość gotujemy aż budyń zgęstnieje (około 1 minuty).
Studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.
Pamiętam takie też z czasów dzieciństwa. Jak ja ich dawno nie jadłam
Nie pozostaje nic innego jak zrobić 😉
Uwielbiam wszelkie babeczki, a z pysznym nadzieniem to już w ogóle 🙂 Może czas spróbować zrobić samemu 🙂
Wow, wyglądają cudownie 🙂
Pysznie wyglądają! Nie jestem mistrzem w kuchni, ale aż żal nie spróbować ich zrobić 😉
O mamo. Wyglądają przesmacznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Zjadłabym!
Możemy się podzielić 😉
dzisiaj przydałyby się takie babeczki, żeby rozgonić chmury 😉
Poproszę jedną do kawy…
Mniam!
Już do Ciebie leci 😉
Oj i u mnie babeczki na poprawę nastroju były by jak znalazł 😍
Niezastąpiona metoda to coś słodkiego 😉
No to już wiem, co mnie niedługo czeka heheh. Pieczenie babeczek 🙂
Pociesz się tym, że ja średnio 1-2 razy w tygodniu je piekę 😉
Porywam kilka!
Proszę bardzo 😉
Zdecydowanie – na każdą pogodę, te babeczki są fantastyczne. 🙂
Dziękuje 😉
Coraz bliżej święta ! Pyszne!
Nie tylko Święta 😉
Wyśmienite. Porywam kilka
Tylko kilka ? 😉