Menu
  • Dziś jest : 2 maja 2021 Imieniny : Zygmunta, Atanazego, Anatola
  • Menu

    Babka czekoladowo-kokosowa

  • Babka czekoladowo-kokosowa

    Babka jest ciastem uniwersalnym na co dzień i od Święta. Urozmaici  nam spotkanie towarzyskie, wywoła uśmiech u dzieci które z wypiekami na twarzy oczekują aż wyciągniemy ją z pieca i wystudzimy. Choć dla wielu z nas jest to najtrudniejszy moment, bo jak tu wytrzymać patrząc na studzące się ciasto, które tak kusi aromatem- jest wtedy bardzo ciężko. Jej wersji jest niezliczona ilość, a każdy ubogaca ją w swoją wersję. Ja dziś specjalnie dla moich bliskich przygotowałam mały rarytas – Babka czekoladowo-kokosowa obłędna w smaku,  a łatwa w przygotowaniu.

    Składniki :

    5 jajek
    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl. oleju
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1/3 szkl. cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki wiórek kokosowych + do posypania  (użyłam firmy Helio)

    Polewa :

    1/2 kostki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody

    LUB

    gotowa polewa czekoladowa

    Dodatkowo :

    forma do pieczenia na babkę o średnicy 23cm
    mąka do obsypania formy
    masło/margaryna do wysmarowania formy
    wiórki kokosowe do posypania

    Przygotowanie :

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem.
    Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Całość miksujemy na jednolitą masę.
    Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i olej.
    Miksujemy, by składniki się połączyły.
    Następnie dodajemy wiórki kokosowe.
    Mieszamy delikatnie.
    Formę smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy mąką.
    Przekładamy ciasto.
    Wyrównujemy wierzch.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut.
    Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto.
    Po upieczeniu ciasto studzimy, wyciągamy z formy.
    Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

    Polewa :

    W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
    Następnie dodajemy masełko.
    Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
    Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
    Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
    Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
    Po czym dekorujemy nią ciasto.

    LUB

    Gdy mamy gotową polewę przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu.

  • 4 odpowiedzi na “Babka czekoladowo-kokosowa”

    1. Ala pisze:

      Aż ślinka cieknie

    2. Marta pisze:

      Taką to można już oczami schrupać 😉

    3. Kasiaw pisze:

      Babka niesmaczna sucha, twarda i mało słodka. Nie polecam.

      • Smaczne Przepisy pisze:

        Babka może być mało słodka zależy to od naszego gustu, my cukier ograniczamy. Jeśli jest sucha zapewne była zbyt długo w piekarniku, co spowodowało taki stan. Ja gdy piekę ciacho cały czas kontroluję

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Karaibska zupa z dyni

    Zupy kremy są u mnie w domu bardzo lubiane, a biorąc pod uwagę to, że w tym roku dynie nam...

    Zamknij