Babka czekoladowo-kokosowa
Babka jest ciastem uniwersalnym na co dzień i od Święta. Urozmaici nam spotkanie towarzyskie, wywoła uśmiech u dzieci które z wypiekami na twarzy oczekują aż wyciągniemy ją z pieca i wystudzimy. Choć dla wielu z nas jest to najtrudniejszy moment, bo jak tu wytrzymać patrząc na studzące się ciasto, które tak kusi aromatem- jest wtedy bardzo ciężko. Jej wersji jest niezliczona ilość, a każdy ubogaca ją w swoją wersję. Ja dziś specjalnie dla moich bliskich przygotowałam mały rarytas – Babka czekoladowo-kokosowa obłędna w smaku, a łatwa w przygotowaniu.
Składniki :
5 jajek
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/3 szkl. cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wiórek kokosowych + do posypania (użyłam firmy Helio)
Polewa :
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
LUB
gotowa polewa czekoladowa
Dodatkowo :
forma do pieczenia na babkę o średnicy 23cm
mąka do obsypania formy
masło/margaryna do wysmarowania formy
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całość miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i olej.
Miksujemy, by składniki się połączyły.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe.
Mieszamy delikatnie.
Formę smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy mąką.
Przekładamy ciasto.
Wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut.
Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem – gdy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto.
Po upieczeniu ciasto studzimy, wyciągamy z formy.
Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Polewa :
W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
Następnie dodajemy masełko.
Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
Po czym dekorujemy nią ciasto.
LUB
Gdy mamy gotową polewę przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu.
Aż ślinka cieknie
Taką to można już oczami schrupać 😉
Babka niesmaczna sucha, twarda i mało słodka. Nie polecam.
Babka może być mało słodka zależy to od naszego gustu, my cukier ograniczamy. Jeśli jest sucha zapewne była zbyt długo w piekarniku, co spowodowało taki stan. Ja gdy piekę ciacho cały czas kontroluję