Menu
  • Dziś jest : 19 marca 2025 Imieniny : Józefa, Bogdana, Laili
  • Menu

    Babka herbaciana

  • Babka herbaciana

    Babka herbaciana na wielu stołach gości zagościła dziś i u mnie 🙂
    Smaczna, aromatyczna z dodatkiem rodzynek jest jak smakowa bajka.

    Składniki :

    1 szkl. naparu z 2 łyżeczek herbaty (użyłam Dimbula firmy Basilur)
    2 szkl. mąki (użyłam z Młynu Kopytowa)
    1/3 szkl. cukru
    100g margaryny
    2-3 łyżki rodzynek (użyłam firmy KRESTO)
    1 łyżka skórki cytrynowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody

    2 żółtka
    cukier puder do posypania

    Dodatkowo:

    margaryna do natłuszczenia formy
    mąka/bułka tarta do oprószenia

    Przygotowanie :

    Margarynę ucieramy z cukrem.
    Dodajemy żółtka.
    Następnie powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz napar z herbaty.
    Całość miksujemy do połączenia składników.
    Na sam koniec dodajemy skórkę cytrynową i rodzynki.
    Delikatnie mieszamy.
    Formę do pieczenia natłuszczamy i oprószamy mąką/ bułką tartą..
    Przelewamy ciasto.
    Wierzch wyrównujemy.
    Pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Wyciągamy z formy i posypujemy wierzch cukrem pudrem.

    Rady :

    Wierzch ciasta można polać polewą (smak ulubiony) bądź lukrem.

  • 5 odpowiedzi na “Babka herbaciana”

    1. Kasia S pisze:

      Pyszna babeczka 🙂

    2. wadera61 pisze:

      Fajny przepis. Nie piekłam takiej babki jeszcze.
      Śliczne dekoracje 🙂

    3. Monika G pisze:

      Mniami napewno spróbuję zrobić

    4. Joanna Gralik pisze:

      Fajnie wygląda . Przepadam Za babkami.

    5. gin pisze:

      Mmm, u nas zniknęłaby błyskawicznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *