Babka herbaciana
Babka herbaciana na wielu stołach gości zagościła dziś i u mnie 🙂
Smaczna, aromatyczna z dodatkiem rodzynek jest jak smakowa bajka.
Składniki :
1 szkl. naparu z 2 łyżeczek herbaty (użyłam Dimbula firmy Basilur)
2 szkl. mąki (użyłam z Młynu Kopytowa)
1/3 szkl. cukru
100g margaryny
2-3 łyżki rodzynek (użyłam firmy KRESTO)
1 łyżka skórki cytrynowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody2 żółtka
cukier puder do posypania
Dodatkowo:
margaryna do natłuszczenia formy
mąka/bułka tarta do oprószenia
Przygotowanie :
Margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy żółtka.
Następnie powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz napar z herbaty.
Całość miksujemy do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy skórkę cytrynową i rodzynki.
Delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia natłuszczamy i oprószamy mąką/ bułką tartą..
Przelewamy ciasto.
Wierzch wyrównujemy.
Pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Wyciągamy z formy i posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Rady :
Wierzch ciasta można polać polewą (smak ulubiony) bądź lukrem.
Pyszna babeczka 🙂
Fajny przepis. Nie piekłam takiej babki jeszcze.
Śliczne dekoracje 🙂
Mniami napewno spróbuję zrobić
Fajnie wygląda . Przepadam Za babkami.
Mmm, u nas zniknęłaby błyskawicznie 🙂