Babka jogurtowa
Babka jogurtowa szybkie i smaczne ciasto które przygotujesz w oka mgnieniu. Zawsze wychodzi, smakiem nie zawodzi. Dzieci je uwielbiają o dokładki się często dopominają. Niestety babka jogurtowa posiada jedną wadę, gdyż szybko znika i trzeba robić nową. Ja do swojej babki zrobiłam polewę czekoladową i posypałam posypką, by była kolorowa jak wiosna która powoli się zbliża.
Przygotowując składniki do ciasta wybrałam się na zakupy, ale wcześniej przejrzałam gazetki promocyjne,
by mieć możliwość kilku groszy zaoszczędzenia. Jeśli szukacie aktualnych promocji sprawdźcie aktualną gazetkę Biedronki
Składniki :
275g jogurtu naturalnego
2 i 1/2 szkl. mąki tortowej
150 ml oleju
4 jajka
2/3 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo :
polewa czekoladowa
posypka kolorowa
tłuszcz do formy
mąka do oprószenia
Przygotowanie :
W misce ubijamy na gładką masę jajka z cukrem.
Dodajemy olej ubijając.
Następnie dodajemy jogurt i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
Całość miksujemy do połączenia składników.
Formę natłuszczamy, oprószamy mąką.
Przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175st.C
Stan upieczenia babki sprawdzamy patyczkiem gdy jest suchy wyłączamy piekarnik.
Babkę studzimy.
Gdy ostygnie wyciągamy.
Wierzch polewamy polewą i posypujemy posypką.
Polewa:
W garnuszku łączymy na jednolitą masę wodę z cukrem.
Następnie dodajemy masełko.
Chwilę trzymamy na ogniu – nie przegrzewamy.
Ściągamy z ognia i jeszcze nie do końca rozpuszczone masełko mieszamy.
Na sam koniec dodajemy kakao i ubijamy trzepaczką na gładką masę.
Polewę odstawiamy na trochę do lekkiego stężenia.
Po czym dekorujemy nią ciasto.
Smacznego
Dodaj komentarz