Babka marmurkowa z cynamonem
Babka marmurkowa z cynamonem to chyba standardowe ciasto w każdym domu.
Nie znam osoby która, by jej nie piekła.
Składniki :
4 jajka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mąki
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Powoli dodajemy masło.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodajemy
do masy jajecznej. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę natłuszczamy.
Przelewamy połowę ciasta, a do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy.
Ciemne ciasto wylewamy na jasne.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez 45 minut.
Świetny przepis! Dziękuję!