Menu
  • Dziś jest : 8 marca 2019 Imieniny : Beaty, Wincentego, Jana
  • Menu

    Babka pomarańczowa

  • Babka pomarańczowa

    Na początek udanego weekendu dla wszystkich spragnionych słodkości
    pyszna, rozpływająca się w ustach babka pomarańczowa z nutą cykorii
    dla pobudzenia w ten pochmurny dzień.

    Składniki :

    2 szkl. mąki
    4 jajka
    1/2 szkl. soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
    2 łyżki Cykoriady klasycznej Instant
    1/2 szkl. oleju
    1/2 szkl. cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej pomarańczy

    Dodatkowo :

    cukier puder do posypania
    tłuszcz do formy
    bułka tarta do posypania

    Przygotowanie :

    Pomarańczę sparzamy, osuszamy i ocieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.
    Miksujemy do połączenia się składników.
    Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
    Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez50-60 minut
    (do tak zwanego suchego patyczka).
    Po upieczeniu babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego

    Ciasto powstało w cyklu „Ciasto na niedzielę”, a razem ze mną piekły :

    Joanna, Joanna, Joanna, Małgorzata, Dorota, Bożeną, Anną,

     

  • 15 odpowiedzi na “Babka pomarańczowa”

    1. Dorota pisze:

      Z nuta cykorii musi być pyszna 🙂 Dzięki Paulina za wspólne wypiekanie bab 🙂

    2. Uwielbiam takie aromatyczne babki! Dzięki za wspólne pieczenie 🙂

    3. Babka z cykorią, brzmi intrygująco. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    4. Wspaniała babka, dzięki za wspólne pieczenie 🙂

    5. Asia pisze:

      Mam słabość do babek pomarańczowych! 🙂
      Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    6. Aronia pisze:

      Bardzo ciekawe połączenie. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

    7. czekoladka pisze:

      Z kawą musi pysznie smakować;) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    8. Bożena pisze:

      Pysznie wygląda.a ja całkiem zapomniałam o cykoriadzie.też muszę wypróbować do ciasta.dzięki za wspólne pieczenie.

    9. Angelika pisze:

      takiej wersji jeszcze nie próbowałam, dziękuje za wspólne pieczenia 😉

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Zupa z jabłek

    Zupa jabłkowa smaczna, aromatyczna rozgrzewająca. Jej wygląd może mylić, ale smak zniewala. Gdy ją przygotujesz to w smaku się rozkoszujesz....

    Zamknij