Babka pomarańczowa
Na początek udanego weekendu dla wszystkich spragnionych słodkości
pyszna, rozpływająca się w ustach babka pomarańczowa z nutą cykorii
dla pobudzenia w ten pochmurny dzień.
Składniki :
2 szkl. mąki
4 jajka
1/2 szkl. soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
2 łyżki Cykoriady klasycznej Instant
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
tłuszcz do formy
bułka tarta do posypania
Przygotowanie :
Pomarańczę sparzamy, osuszamy i ocieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.
Miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez50-60 minut
(do tak zwanego suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Ciasto powstało w cyklu „Ciasto na niedzielę”, a razem ze mną piekły :
Joanna, Joanna, Joanna, Małgorzata, Dorota, Bożeną, Anną,
Z nuta cykorii musi być pyszna 🙂 Dzięki Paulina za wspólne wypiekanie bab 🙂
Ja również dziękuje 😉
Uwielbiam takie aromatyczne babki! Dzięki za wspólne pieczenie 🙂
Ja również dziękuje 😉
Babka z cykorią, brzmi intrygująco. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
Ja również dziękuje 😉
Wspaniała babka, dzięki za wspólne pieczenie 🙂
Ja również dziękuje 😉
Mam słabość do babek pomarańczowych! 🙂
Dziękuję za wspólne wypiekanie.
Ja również dziękuje 😉
Bardzo ciekawe połączenie. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Dziękuje również 😉
Z kawą musi pysznie smakować;) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
Pysznie wygląda.a ja całkiem zapomniałam o cykoriadzie.też muszę wypróbować do ciasta.dzięki za wspólne pieczenie.
takiej wersji jeszcze nie próbowałam, dziękuje za wspólne pieczenia 😉