Barszcz biały świąteczny
Idealny na Święta.
Smak i zapach przenoszą jakby do innego świata.
Składniki :
1 kg schabu środkowego z kością
3/4 szkl. soku z kiszonej kapusty
3 łyżeczki startego chrzanu
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora i selera
200ml śmietany 30%
kostka rosołowa
1 łyżeczka mąki
majeranek
sól
pieprz
biała kiełbasa (ilość zależy od tego czy ją lubimy i dla ilu będzie osób)
jajko pokrojone na 4 części (dodajemy jeśli lubimy)
Przygotowanie :
Mięso myjemy. Zalewamy wodą.
Gotujemy jak rosół.
Gdy na wywarze pojawi się kożuszek zbieramy go.
Następnie dodajemy obrane i umyte (marchew, pietruszkę, pora i selera)
oraz kostkę rosołową.
Gotujemy aż mięso będzie miękkie na małym ogniu.
Po czym wyciągamy je z garnka.
Obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki.
Pozostały rosół przecedzamy przez sito.
Dodajemy pokrojone mięso, marchew wyciągniętą z rosołu.
Doprawiamy sokiem z kapusty, chrzanem.
Wkładamy kiełbasę.
Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Ponownie gotujemy aż kiełbasa stanie się miękka.
Zaprawiamy śmietaną połączoną z mąką.
Zagotowujemy.
Podajemy z kiełbasą i kawałkami jajeczka.
Smacznego
Na zdjęciach zaprezentowałam Państwu barszcz podany w ślicznych bulionówkach.
Miałam tę możliwość dzięki uprzejmości firmy Helios-szkło.
Jeśli marzą się Wam dania podane w tak gustownych naczyniach polecam zakupy.
To niesamowite – nigdy i na żadnym blogu nie spotkałam się z takim barszczem na Wielkanoc! Myślę, że jest smaczny i zamierzam go wypróbować (nadaje się na niedzielę, bo jest rzeczywiście „na bogato”), ale na święta u nas musi być na żurek na żytnim zakwasie 🙂