Biały blok czekoladowy
Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski.
To chwile kiedy jako dzieci nie mogliśmy się doczekać weekendu z nadzieją na słodkości.
Dziś proponuję Wam dla odmiany Biały blok czekoladowy 😉
Składniki :
500g mleka w proszku
1/2 szkl. wody
1/3 szkl. cukru
120g masła
2 łyżki suszonej aronii
garść rodzynek
garść jagód goji
50g białej czekolady
2-3 łyżki kandyzowanej papai
skórka kandyzowana z pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie :
Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Masło, wodę i cukier umieszczamy w rondelku.
Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie gotową masę ściągamy z ognia.
Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
Masę przelewamy do mleka i miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki owoców, odsączoną aronię oraz pokruszoną czekoladę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.
Chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Wygląda obłędnie. Aż mi ślinka cieknie. Zjadłabym z przyjemnością.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉
wygląda przepysznie!
Smacznie się prezentuje !!!! mniam