Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Biały blok czekoladowy

  • Biały blok czekoladowy

    Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski.
    To chwile kiedy jako dzieci nie mogliśmy się doczekać weekendu z nadzieją na słodkości.
    Dziś proponuję Wam dla odmiany Biały blok czekoladowy 😉

    Składniki :

    500g mleka w proszku
    1/2 szkl. wody
    1/3 szkl. cukru
    120g masła
    2 łyżki suszonej aronii
    garść rodzynek
    garść jagód goji
    50g białej czekolady
    2-3 łyżki kandyzowanej papai
    skórka kandyzowana z pomarańczy
    sok z 1/2 cytryny

    Przygotowanie :

    Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    Masło, wodę i cukier umieszczamy w rondelku.
    Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
    Następnie gotową masę ściągamy z ognia.
    Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
    Masę przelewamy do mleka i miksujemy do połączenia składników.
    Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, kandyzowane skórki owoców, odsączoną aronię oraz pokruszoną czekoladę.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź folią aluminiową.
    Chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc).
    Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Biały blok czekoladowy”

    1. Wygląda obłędnie. Aż mi ślinka cieknie. Zjadłabym z przyjemnością.
      Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

    2. Martyna pisze:

      wygląda przepysznie!

    3. Edyta pisze:

      Smacznie się prezentuje !!!! mniam

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *