Bigos
Bigos to danie które wszyscy znają.
Pojawia się w każdym domu dając satysfakcję z delektowania się jego smakiem.
Składniki :
1 kg kapusty kiszonej
1 duża mięsista golonka
0,5 kg łopatki
1 pętko kiełbasy
1 cebula
3 dag suszonych grzybów
1 szkl. wina czerwonego wytrawnego
pieprz sól
majeranek
4 śliwki suszone (użyłam firmy F.H.U. JAWO )
3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu prawdziwego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
liść laurowypor kawałek
3 marchewki
1 pietruszka
Przygotowanie :
Umytą golonkę zalewamy wodą i gotujemy.
W między czasie zbieramy powstały na wywarze kożuch.
Dodajemy warzywa (marchew, pietruszka, por).
Gotujemy do momentu aż golonka będzie miękka i zacznie odchodzić od kości.
Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i obieramy.
Wywar przecedzamy i zlewamy nim przepłukaną wcześniej wodą kapustę.
Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Do kapusty dodajemy mięso oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Dokładamy ziarenka ziela i pieprzu oraz liść laurowy.
Dodajemy namoczone we wrzątku grzyby.
Gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
Wtedy dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na oleju.
Podlewamy całość winem.
Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Dokładamy śliwki.
Gotujemy wszystko do miękkości.
Na koniec dodajemy koncentrat i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Smacznego
Oj narobiłaś mi smaku. Ostatnio mówiłam głośno, że chodzi za mną bigosik 🙂 to ja wpadam dzisiaj na obiadek 🙂
To zapraszam 😉
chętnie bym zjadła.. tylko bez mięsa 😀
właśnie się też u nas robi
zjadłoby się
Bigosik mmm pychtka szczegolnie z młodej kapustki 🙂
Nie ma to jak bigos , rozgrzewa ma dużo smaków -bardzo lubię
uwielbiam bigos a ten wydaje sie byc super
Czytając zgłodniałam. Chyba wypróbuję Twój przepis !