Menu
  • Dziś jest : 28 grudnia 2021 Imieniny : Teofili, Godzisława, Antoniego
  • Menu

    Bigos

  • Bigos

    Bigos to danie które wszyscy znają.
    Pojawia się w każdym domu dając satysfakcję z delektowania się jego smakiem.

    Składniki :

    1 kg kapusty kiszonej
    1 duża mięsista golonka
    0,5 kg łopatki
    1 pętko kiełbasy
    1 cebula
    3 dag suszonych grzybów
    1 szkl. wina czerwonego wytrawnego
    pieprz sól
    majeranek
    4 śliwki suszone (użyłam firmy F.H.U. JAWO )
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4-5 ziarenek pieprzu prawdziwego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    olej
    liść laurowy

    por kawałek

    3 marchewki

    1 pietruszka

    Przygotowanie :

    Umytą golonkę zalewamy wodą i gotujemy.
    W między czasie zbieramy powstały na wywarze kożuch.
    Dodajemy warzywa (marchew, pietruszka, por).
    Gotujemy do momentu aż golonka będzie miękka i zacznie odchodzić od kości.
    Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i obieramy.
    Wywar przecedzamy i zlewamy nim przepłukaną wcześniej wodą kapustę.
    Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
    Do kapusty dodajemy mięso oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dokładamy ziarenka ziela i pieprzu oraz liść laurowy.
    Dodajemy namoczone we wrzątku grzyby.
    Gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
    Wtedy dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na oleju.
    Podlewamy całość winem.
    Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
    Dokładamy śliwki.
    Gotujemy wszystko do miękkości.
    Na koniec dodajemy koncentrat  i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
    Smacznego

  • 9 odpowiedzi na “Bigos”

    1. Marzena pisze:

      Oj narobiłaś mi smaku. Ostatnio mówiłam głośno, że chodzi za mną bigosik 🙂 to ja wpadam dzisiaj na obiadek 🙂

    2. Malvie pisze:

      chętnie bym zjadła.. tylko bez mięsa 😀

    3. Justyna pisze:

      właśnie się też u nas robi

    4. Katarzyna Skrypnik pisze:

      zjadłoby się

    5. natii pisze:

      Bigosik mmm pychtka szczegolnie z młodej kapustki 🙂

    6. Joanna Rozowakuchnia pisze:

      Nie ma to jak bigos , rozgrzewa ma dużo smaków -bardzo lubię

    7. paulinak pisze:

      uwielbiam bigos a ten wydaje sie byc super

    8. wadera61 pisze:

      Czytając zgłodniałam. Chyba wypróbuję Twój przepis !

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sałatka pieczarkowa

    Sałatka pieczarkowa praktycznie przez cały rok na naszym stole gości. Jest jak klasyk bez którego żadne spotkanie rodzinne się nie...

    Zamknij