Biszkopt z owocami
Ciasto idealne, szybkie i łatwe.
Jego nadzienie można zmieniać za każdym razem
przez co nigdy nam się nie znudzi.
Składniki :
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
4 galaretki ( brzoskwinia i cytryna),
4 bananów,
ok. 25 dag moreli,
polewa czekoladowa gotowa,
Przygotowanie :
Jajka miksujemy z cukrem dodajemy proszek i mąkę.
Gdy masa będzie gładka przekładamy do blaszki (wym.25x36cm)
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200st.C przez ok.30 minut.
Upieczony biszkopt studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody.
Odstawiamy do stężenia.
Morele myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.
Banany obieramy.
Ostudzony biszkopt przekładamy do blaszki keksówki
(nadmiar ciasta odcinamy).
Na biszkopt wkładamy banany w dwóch rzędach następnie zalewamy połową tężejącej galaretki.
Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje kładziemy przygotowane morele i zalewamy
pozostałą galaretką. Odstawiamy do stężenia (najlepiej na noc).
Gdy ciasto dobrze stężeje wykładamy je na tacę i polewamy polewą .
Dodaj komentarz