Blok czekoladowy
Blok czekoladowy jest dla mnie smakołykiem z czasów gdy byłam dzieckiem.
Starannie przygotowywany przez mamę zawsze wzbudzał zachwyt nie tylko nas maluchów,
ale również reszty domowników i gości którzy akurat mieli możliwość go smakować.
Zawsze pyszny z dużą ilością składników sprawiał, że uśmiech pojawiał się na twarzy.
Dziś ten smakołyk przygotowałam dla moich dzieci sprawiając im radość, a w oczach mamy wywołując
łezkę wzruszenia, bo czasy się zmieniły, a receptura w rodzinie została, by kolejne pokolenia
mogły z niej w pełni korzystać.
Składniki :
2 szkl. mleka w proszku
1/3 szkl. cukru
4 łyżki karobu bądź kakao
250g masła
3/4 szkl. mleka
270g herbatników
3/4 szkl. tartych migdałów
garść rodzynek
garść żurawiny
3 łyżki kandyzowanej papaji
3-4 łyżki mixu skórek kandyzowanych
3 łyżeczki suszonej aronii
1/2 szkl. wrzątku
Przygotowanie :
Herbatniki rozkruszamy ( możemy to zrobić przy użyciu wałka-
herbatniki wkładamy do torebki zamykamy i wałkujemy).
Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Masło, mleko, cukier i kakao umieszczamy w rondelku.
Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie gotową masę ściągamy z ognia i miksując dodajemy do niej
mleko w proszku aż składniki się połączą.
Następnie dodajemy tarte migdały, herbatniki, rodzynki, żurawinę,
kandyzowane skórki owoców oraz odsączoną aronię.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Chłodzimy w lodówce.
Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Rewelacja
Już zapomniałam o tym cieście a tak mi kiedyś smakowało
Były czasy kiedy tworzyło się coś z niczego 🙂
Twój smakołyk na taka bogatsza wersja tego co kiedyś robiłam.
Pychota 🙂
To smak mojego dzieciństwa, wspomnienie mojego taty…uwielbiam blok!