Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Blok czekoladowy

  • Blok czekoladowy

    Blok czekoladowy jest dla mnie smakołykiem z czasów gdy byłam dzieckiem.
    Starannie przygotowywany przez mamę zawsze wzbudzał zachwyt nie tylko nas maluchów,
    ale również reszty domowników i gości którzy akurat mieli możliwość go smakować.
    Zawsze pyszny z dużą ilością składników sprawiał, że uśmiech pojawiał się na twarzy.
    Dziś ten smakołyk przygotowałam dla moich dzieci sprawiając im radość, a w oczach mamy wywołując
    łezkę wzruszenia, bo czasy się zmieniły, a receptura w rodzinie została, by kolejne pokolenia
    mogły z niej w pełni korzystać.

    Składniki :

    2 szkl. mleka w proszku
    1/3 szkl. cukru
    4 łyżki karobu bądź kakao
    250g masła
    3/4 szkl. mleka
    270g herbatników
    3/4 szkl. tartych migdałów
    garść rodzynek
    garść żurawiny
    3 łyżki kandyzowanej papaji
    3-4 łyżki mixu skórek kandyzowanych
    3 łyżeczki suszonej aronii
    1/2 szkl. wrzątku

    Przygotowanie :

    Herbatniki rozkruszamy ( możemy to zrobić przy użyciu wałka-
    herbatniki wkładamy do torebki zamykamy i wałkujemy).
    Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    Masło, mleko, cukier i kakao umieszczamy w rondelku.
    Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
    Następnie gotową masę ściągamy z ognia i miksując dodajemy do niej
    mleko w proszku aż składniki się połączą.
    Następnie dodajemy tarte migdały, herbatniki, rodzynki, żurawinę,
    kandyzowane skórki owoców oraz odsączoną aronię.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Chłodzimy w lodówce.
    Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

  • 4 odpowiedzi na “Blok czekoladowy”

    1. Madzia pisze:

      Już zapomniałam o tym cieście a tak mi kiedyś smakowało

    2. Bogusława pisze:

      Były czasy kiedy tworzyło się coś z niczego 🙂
      Twój smakołyk na taka bogatsza wersja tego co kiedyś robiłam.
      Pychota 🙂

    3. Kinga pisze:

      To smak mojego dzieciństwa, wspomnienie mojego taty…uwielbiam blok!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Parówki w cieście drożdżowym

    Parówki w cieście drożdżowym na pikniku na łonie natury sprawdzą się rewelacyjnie. Podawane na ciepło bądź zimno smakują zawsze. Idealnym...

    Zamknij