Boczek pieczony w ziołach
Boczek pieczony w ziołach sprawdzi się zawsze. Możemy go podać gdy mamy gości, przygotować pyszne kanapki dla domowników sprawiając ucztę dla ich podniebienia. Soczysty smak i aromat, co pieści zmysły sprawi, że na samą myśl o boczku pieczonym w ziołach ślinka nam pocieknie.
Niezależnie od pory roku będzie zawsze hitem. Łatwość i szybkość przygotowania sprawią, że każdy będzie miał satysfakcję z jego upieczenia.
Składniki :
1 i 1/2 kg boczku
sól
pieprz
tymianek
majeranek
czosnek
Przygotowanie :
Boczek najlepiej jest zacząć przygotowywać wieczorem.
Czynność zaczynamy od umycia i osuszenia.
Następnie boczek nacieramy przyprawami.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Po tym czasie boczek wyciągamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 90 minut.
W czasie pieczenia boczek zacznie puszczać sos którym od czasu do czasu go polewamy.
Po upieczeniu boczek studzimy i zjadamy ze smakiem np. na kanapkach.
Smacznego
Takiego dania jeszcze nie widziałam. Z chęcią spróbuję ten przepis!
Polecam 😉