Bogini Wenus
Bogini Wenus to ciasto niebanalne. Smakiem zaskoczy wielu, a nie jednej osobie serce skradnie. Delikatne połączenie twarogu ze słodkim smakiem dżemu. Ciasto rozpływa się w ustach, a jego smak pozostaje na podniebieniu na długo. Jest proste do przygotowania, ale ma jedną wadę zbyt szybko znika z pola widzenia. U nas często na stole gości czy to w Święta czy bez żadnej okazji. Skusicie się na ten wyborny smak?
Składniki na biszkopt :
6 jajek,
1 szkl. cukru,
1,5 szkl. mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową :
0,5 kg sera białego,
0,7l śmietany 30 lub 36 %,
2 galaretki cytrynowe,
5-6 łyżki cukru pudru
Składniki na posypkę :
3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
20 dag wiórków kokosowych,
Ponadto :
ulubiony dżem tu wykorzystałam brzoskwiniowy
Do dekoracji :
banany,
bita śmietana,
posypka czekoladowa
Przygotowanie Bogini Wenus :
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , studzimy. Biały ser zmielić.
Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu.
Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części.
Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.
Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią .
Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Do dekoracji :
Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy
i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy 🙂
Smacznego !
Dodaj komentarz