Menu
  • Dziś jest : 26 listopada 2021 Imieniny : Delfiny, Lechosława, Konrada
  • Menu

    Bogini Wenus

  • Bogini Wenus z puszystą masą serową

    Bogini Wenus to ciasto niebanalne. Smakiem zaskoczy wielu, a nie jednej osobie serce skradnie. Delikatne połączenie twarogu ze słodkim smakiem dżemu. Ciasto rozpływa się w ustach, a jego smak pozostaje na podniebieniu na długo. Jest proste do przygotowania, ale ma jedną wadę zbyt szybko znika z pola widzenia. U nas często na stole gości czy to w Święta czy bez żadnej okazji. Skusicie się na ten wyborny smak?

    Składniki na biszkopt :

    6 jajek,
    1 szkl. cukru,
    1,5 szkl. mąki,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową :

    0,5 kg sera białego,
    0,7l śmietany 30 lub 36 %,
    2 galaretki cytrynowe,
    5-6 łyżki cukru pudru

    Składniki na posypkę :

    3 łyżki masła,
    3 łyżki cukru,
    20 dag wiórków kokosowych,

    Ponadto :

    ulubiony dżem tu wykorzystałam brzoskwiniowy

    Do dekoracji :

    banany,
    bita śmietana,
    posypka czekoladowa

    Przygotowanie Bogini Wenus :

    Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
    Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
    Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
    Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , studzimy. Biały ser zmielić.
    Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu.
    Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.
    Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części.
    Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu.
    Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
    Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią .
    Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
    Do dekoracji :
    Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy
    i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy 🙂
    Smacznego !

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *