Menu
  • Dziś jest : 11 lipca 2019 Imieniny : Olgi, Kaliny, Benedykta
  • Menu

    Bogracz


  • Bogracz

    Bogracz to nic innego jak kociołek w którym przygotujemy posiłek nad ogniskiem. Często mianem Bogracz nazywana jest zupa gulaszowa
    którą w nim przygotujemy. Moje danie jednogarnkowe będzie idealnym rozwiązaniem dla osób lubujących się w survivalu, lubiących spędzać
    czas na łonie natury. Bogracz bez żadnego problemu przygotujemy również w domowym zaciszu na zwykłej kuchence, ale pomyślcie jak to
    danie smakuje pod gołym niebem spożywane? To, co jesteście chętni na taką próbę smakową? Zapraszam

    Składniki :

    1 kg schabu karkowego bądź środkowego bez kości
    300g pieczarek
    6 ziemniaków
    4 cebule
    1 średniej wielkości słoik papryki marynowanej (robionej według tego przepisu KLIK)
    140g przecieru pomidorowego
    pieprz
    pieprz cayenne
    3-4 ząbki czosnku
    kminek
    sól
    papryka słodka
    gałka muszkatołowa

    Dodatkowo :

    olej/smalec
    woda

    Przygotowanie :

    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Następnie smażymy na oleju/smalcu do miękkości.
    Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dusimy pod przykryciem.
    Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę pieczarki.
    Podlewamy całość wodą.
    Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przecier.
    Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
    Dodajemy do całości i przyprawiamy do smaku przyprawami.
    Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
    Na sam koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.
    Podajemy na ciepło.

    Zapisz

  • 4 odpowiedzi na “Bogracz”

    1. Kasia pisze:

      Super pomysł na rozgrzewkę

    2. zakochajmy polske pisze:

      Dziękuję za fajny przepis 🙂

    3. Archie pisze:

      Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *