Bounty
Masz ochotę na Bounty nie musisz kupować batonów 🙂
Ciasto jest smaczne i lepiej od nich smakuje.
Składniki :
Biszkopt :
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Masa :
1l mleka Alpro
0,5 kg wiórek kokosowych
400 g masła
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
Polewa :
25 dag czekolady mlecznej
1/2 kostki margaryny
Przygotowanie :
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier nadal miksując.
Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakaem.
Całość miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita.
Formę (wym. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
przez 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy ( ja nasączyłam herbatą z czarnej porzeczki).
Mleko gotujemy z cukrami. Dodajemy wiórki. Gotujemy aż masa zgęstnieje około 20 minut.
Do gorącej masy dodajemy masło. Mieszamy do momentu aż masło się rozpuści.
Masę studzimy i wykładamy na biszkopt.
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy margarynę i połamaną czekoladę do momentu aż składniki się połączą.
Wylewamy polewę na wierzch ciasta.
Smacznego
Dodaj komentarz