Menu
  • Dziś jest : 25 listopada 2021 Imieniny : Erazma, Katarzyny, Beaty
  • Menu

    Bounty

  • Bounty

    Masz ochotę na Bounty nie musisz kupować batonów 🙂
    Ciasto jest smaczne i lepiej  od nich smakuje.

    Składniki :

    Biszkopt :

    5 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki kakao

    Masa :

    1l mleka Alpro
    0,5 kg wiórek kokosowych
    400 g masła
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy

    Polewa :

    25 dag czekolady mlecznej
    1/2 kostki margaryny

    Przygotowanie :

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier nadal miksując.
    Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakaem.
    Całość miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita.
    Formę (wym. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C
    przez 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy ( ja nasączyłam herbatą z czarnej porzeczki).
    Mleko gotujemy z cukrami. Dodajemy wiórki. Gotujemy aż masa zgęstnieje około 20 minut.
    Do gorącej masy dodajemy masło. Mieszamy do momentu aż masło się rozpuści.
    Masę studzimy i wykładamy na biszkopt.
    W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy margarynę i połamaną czekoladę do momentu aż składniki się połączą.
    Wylewamy polewę na wierzch ciasta.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Banany pod chmurką

    Praktyczny i łatwy deser nie tylko dla dzieci.Rewelacyjnie się sprawdzi gdy zaskoczą nas goście. Składniki na 4 porcje: 3 banany4...

    Zamknij