Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Budyniowe z jabłkami

  • Budyniowe z jabłkami

    Słodycz budyniu i kwaskowość jabłek
    zamknięta w idealną całość.

    Składniki :

    1op. ciasta francuskiego
    160g biszkoptów
    650 ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    4-5 łyżek cukru
    5 jabłek
    cynamon
    calvados lub inny alkohol
    masło
    jajko
    cukier puder

    Przygotowanie :

    Tortownicę smarujemy tłuszczem.
    Na dno wykładamy ciasto francuskie.
    Zbędne ciasto wystające poza tortownicę obcinamy.
    Na cieście wykładamy biszkopty.
    Nasączamy je alkoholem.
    Z całości mleka odlewamy szklankę w której
    mieszamy budynie i cukier tak by nie było grudek.
    Resztę mleka zagotowujemy.
    Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego budynie.
    Mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu (około 30 sekund).
    Gorącą masę wylewamy na biszkopty.
    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
    o grubych oczkach.
    Posypujemy cynamonem.
    Przykrywamy pozostałym ciastem francuskim.
    Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym
    do temperatury 180 st.C
    przez około 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto studzimy.
    Posypujemy cukrem pudrem.
    Chłodzimy w lodówce.
    Smacznego 🙂

    c

  • 2 odpowiedzi na “Budyniowe z jabłkami”

    1. ladylaurabloq pisze:

      Cudowne to ciasto ,rozpływam się nad zdjęciem.

    2. ania pisze:

      Pięknie wygląda musze spróbować 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *