Budyniowe z jabłkami
Słodycz budyniu i kwaskowość jabłek
zamknięta w idealną całość.
Składniki :
1op. ciasta francuskiego
160g biszkoptów
650 ml mleka
2 budynie śmietankowe
4-5 łyżek cukru
5 jabłek
cynamon
calvados lub inny alkohol
masło
jajko
cukier puder
Przygotowanie :
Tortownicę smarujemy tłuszczem.
Na dno wykładamy ciasto francuskie.
Zbędne ciasto wystające poza tortownicę obcinamy.
Na cieście wykładamy biszkopty.
Nasączamy je alkoholem.
Z całości mleka odlewamy szklankę w której
mieszamy budynie i cukier tak by nie było grudek.
Resztę mleka zagotowujemy.
Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego budynie.
Mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu (około 30 sekund).
Gorącą masę wylewamy na biszkopty.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
o grubych oczkach.
Posypujemy cynamonem.
Przykrywamy pozostałym ciastem francuskim.
Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180 st.C
przez około 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego 🙂
Cudowne to ciasto ,rozpływam się nad zdjęciem.
Pięknie wygląda musze spróbować 🙂