Menu
  • Dziś jest : 19 lipca 2024 Imieniny : Alfreda, Wincentego, Wodzisława
  • Menu

    Bułeczki maślane z rodzynkami

  • Bułeczki maślane z rodzynkami

    Bułeczki maślane idealne nie tylko na śniadanie.
    Pyszne rozpływające się w ustach.

    Składniki :

    900g mąki pszennej
    100g drożdży
    1,5 szkl. mleka (ja użyłam mleka waniliowego Alpro)
    150g masła (ja użyłam Osełkowe zielone Warlubie)
    200g rodzynek Kresto
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 jajko

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem mieszamy do rozpuszczenia.
    Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku.
    Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego rozpuszczone drożdże
    i 2 łyżki mąki. Mieszamy.
    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy.
    W dużej misce bądź na stolnicy przesypujemy mąkę z solą.
    Dodajemy wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło.
    Zagniatamy ciasto. Pod sam koniec wsypujemy odsączone rodzynki.
    Gdy będzie idealnie gładkie i odchodzące od rąk
    ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki wielkości jaka nam odpowiada.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
    w dość dużych odstępach od siebie.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Piekarnik grzejemy do temperatury 190 st.C
    Bułeczki przed upieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy ok.20-30 minut.
    Najlepiej jest pilnować, by uzyskać odpowiedni odcień bułeczek.
    Smacznego

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *