Bułeczki maślane z rodzynkami
Bułeczki maślane idealne nie tylko na śniadanie.
Pyszne rozpływające się w ustach.
Składniki :
900g mąki pszennej
100g drożdży
1,5 szkl. mleka (ja użyłam mleka waniliowego Alpro)
150g masła (ja użyłam Osełkowe zielone Warlubie)
200g rodzynek Kresto
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem mieszamy do rozpuszczenia.
Rodzynki sparzamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku.
Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego rozpuszczone drożdże
i 2 łyżki mąki. Mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy.
W dużej misce bądź na stolnicy przesypujemy mąkę z solą.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło.
Zagniatamy ciasto. Pod sam koniec wsypujemy odsączone rodzynki.
Gdy będzie idealnie gładkie i odchodzące od rąk
ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki wielkości jaka nam odpowiada.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
w dość dużych odstępach od siebie.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik grzejemy do temperatury 190 st.C
Bułeczki przed upieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy ok.20-30 minut.
Najlepiej jest pilnować, by uzyskać odpowiedni odcień bułeczek.
Smacznego
Dodaj komentarz