Menu
  • Dziś jest : 11 października 2024 Imieniny : Aldony, Emila, Dobromiły
  • Menu

    Bułeczki-ślimaczki z boczkiem i śliwkami

  • Bułeczki-ślimaczki z boczkiem i śliwkami

    Eksperymentowanie w kuchni pozwala nam na wiele możliwości.
    Poznawanie, tworzenie nowych smaków, ciekawych połączeń to nie jedyne atuty.
    Czasami bardziej cieszy człowieka gdy naszym bliskim nasze eksperymenty
    przypadną do gustu/smaku i zjadają wszystko co im podamy w tempie ekstremalnym.
    Połączeniem które zaspokoi nasz głód i pobudzi zmysły są Bułeczki-ślimaczki z boczkiem i śliwkami.

    Składniki :

    3 szkl. mąki pszennej typ 500 + do podsypania (użyłam firmy Kłos-Pol)
    1 szkl. wody
    50g drożdży
    szczypta soli
    200g masła
    4 łyżeczki cukru
    150g śliwek suszonych
    300g boczku wędzonego w plastrach

    Przygotowanie :

    Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
    Chwilę czekamy.
    Mieszamy, by się rozpuściły.
    Łączymy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
    i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
    (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Z ciasta rozwałkować najlepiej kwadrat lub prostokąt.
    Na rozwałkowanym cieście układamy plastry boczku oraz śliwki.
    Zwinąć jak roladę.
    Pokroić na kawałki o szerokości około 2cm.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Bułeczki-ślimaczki z boczkiem i śliwkami”

    1. Marzena pisze:

      Kochana świetne te twoje bułeczki 🙂

    2. Malvie pisze:

      dla mnie bomba, poza boczkiem 😀

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *