Bułeczki-ślimaczki z boczkiem i śliwkami
Eksperymentowanie w kuchni pozwala nam na wiele możliwości.
Poznawanie, tworzenie nowych smaków, ciekawych połączeń to nie jedyne atuty.
Czasami bardziej cieszy człowieka gdy naszym bliskim nasze eksperymenty
przypadną do gustu/smaku i zjadają wszystko co im podamy w tempie ekstremalnym.
Połączeniem które zaspokoi nasz głód i pobudzi zmysły są Bułeczki-ślimaczki z boczkiem i śliwkami.
Składniki :
3 szkl. mąki pszennej typ 500 + do podsypania (użyłam firmy Kłos-Pol)
1 szkl. wody
50g drożdży
szczypta soli
200g masła
4 łyżeczki cukru
150g śliwek suszonych
300g boczku wędzonego w plastrach
Przygotowanie :
Drożdże kruszymy zasypujemy cukrem.
Chwilę czekamy.
Mieszamy, by się rozpuściły.
Łączymy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy.
Dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy
i miękkie masło (najlepiej, by miało pokojową temperaturę).
Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
(ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Z ciasta rozwałkować najlepiej kwadrat lub prostokąt.
Na rozwałkowanym cieście układamy plastry boczku oraz śliwki.
Zwinąć jak roladę.
Pokroić na kawałki o szerokości około 2cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 20 minut.
Smacznego
Kochana świetne te twoje bułeczki 🙂
Dziękuje i zapraszam na degustację 😉
dla mnie bomba, poza boczkiem 😀