Menu
  • Dziś jest : 12 maja 2019 Imieniny : Pankracego, Dominika, Domiceli
  • Menu

    Bułki grahamki z żurawiną

  • Bułki grahamki z żurawiną

    Bułki grahamki z żurawiną smacznie dopełnią nasze śniadanie bądź kolację.

    Składniki :

    3 – 3,5 szkl. mąki pszennej graham (użyłam z Młynu Kopytowa)
    375g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki sody
    75g żurawiny (użyłam firmy Royal Brand)
    1 łyżka płynnego miodu
    płatki górskie błyskawiczne do posypania
    1 łyżeczka soli

    Przygotowanie :

    Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, sodę, miód, jogurt i żurawinę.
    Wyrabiamy ciasto.
    Z wyrobionego ciasta formujemy bułki oprószając sobie do tego ręce mąką.
    Bułki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą z nich nacinamy robiąc krzyż.
    Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez około 40-45 minut.
    Najlepiej stan upieczenia sprawdzić patyczkiem, a gdy będzie suchy wyciągnąć bułki z piekarnika.

  • 9 odpowiedzi na “Bułki grahamki z żurawiną”

    1. Iga pisze:

      Wyglądają super i tak pewnie smakują

    2. Patryk pisze:

      Szkoda, że ja nie potrafię takich zrobić 🙁

    3. admina pisze:

      wygladaja buleczki wysmienicie pewnie rowniez pysznie smakuja

    4. wadera61 pisze:

      Żurawina nie tylko zdrowa ale też bardzo smaczna.Kolejna propozycja do wykorzystania 🙂

    5. Malvie pisze:

      oo na pewno pyszne 😀

    6. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Bułki jak malowane wyszły :)Dobrze wykorzystałaś mąkę 🙂

    7. kasia pisze:

      takich jeszcze nie jadłam wygladają smakowicie

    8. Justyna pisze:

      o coś dla mnie

    9. Piotr pisze:

      Pycha zielona sałata wędzony łosoś jajka ogórek kiszony

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Twoja mięsna podróż – galeria zgłoszeń

    Poniżej znajdują się wszystkie zgłoszenia konkursowe. Konkurs zakończył się z dniem 28 września 2014r. Tematem przewodnim była „Twoja mięsna podróż”....

    Zamknij