Bułki grahamki z żurawiną
Bułki grahamki z żurawiną smacznie dopełnią nasze śniadanie bądź kolację.
Składniki :
3 – 3,5 szkl. mąki pszennej graham (użyłam z Młynu Kopytowa)
375g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki sody
75g żurawiny (użyłam firmy Royal Brand)
1 łyżka płynnego miodu
płatki górskie błyskawiczne do posypania
1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, sodę, miód, jogurt i żurawinę.
Wyrabiamy ciasto.
Z wyrobionego ciasta formujemy bułki oprószając sobie do tego ręce mąką.
Bułki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą z nich nacinamy robiąc krzyż.
Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez około 40-45 minut.
Najlepiej stan upieczenia sprawdzić patyczkiem, a gdy będzie suchy wyciągnąć bułki z piekarnika.
Wyglądają super i tak pewnie smakują
Szkoda, że ja nie potrafię takich zrobić 🙁
wygladaja buleczki wysmienicie pewnie rowniez pysznie smakuja
Żurawina nie tylko zdrowa ale też bardzo smaczna.Kolejna propozycja do wykorzystania 🙂
oo na pewno pyszne 😀
Bułki jak malowane wyszły :)Dobrze wykorzystałaś mąkę 🙂
takich jeszcze nie jadłam wygladają smakowicie
o coś dla mnie
Pycha zielona sałata wędzony łosoś jajka ogórek kiszony