Bułki kebabowe
Czasami przychodzi taki moment, że mamy ochotę na coś niezdrowego – fast food bierze nas we władanie. My się bijemy z myślami
nie dam się, wytrzymam takie często mamy mniemanie. Niestety nasze zapędy są zgaszone, gdy nasza druga połówka ma takie same zachcianki. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom męża przygotowałam to, co lubi najbardziej. Kebab domowy z domowymi przeze mnie przygotowanymi bułeczkami. Bułki kebabowe puszyste, smaczne z dodatkiem sezamu na górze. Otulają w swoim wnętrzu pikantne mięsko i pyszną sałatkę z dodatkiem sosu ulubionego. Bułki kebabowe spokojnie możemy zamrozić gdy zrobimy ich w nadmiarze. Są najbardziej pracochłonne z całego fast fooda. Zrobione z ciasta drożdżowego na które musimy poczekać aż wyrośnie po zagnieceniu. Satysfakcja jest ogromna, a zadowolenie innych bezcenne.
Składniki na 8 bułek :
1200g mąki pszennej
2 szkl. ciepłej wody
2 małe jajka
1/3 szkl. oleju
1 łyżka soli
100g drożdży
300g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
sezam do posypania
Przygotowanie :
W naczyniu rozkruszamy drożdże.
Zasypujemy cukrem i czekamy chwilę.
Mieszamy i łączymy z ciepłą wodą i 4 łyżkami mąki.
Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę przesianą z solą, jogurt, olej oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części.
Odstawiamy na godzinę pod przykryciem.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z naczynia bezpośrednio na blachę z piekarnika wyłożoną papierem.
Palcami rozciągamy ciasto na kształt koła.
Nacinamy nożem końcówką nieostrą.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wierzch posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C przez 25-35 minut aż kolor bułek będzie złoty.
Po upieczeniu bułki dzielimy na cztery części.
Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Tutaj znajdziecie przepis na pysznego domowego kebaba (klik).
Dodaj komentarz