Menu
  • Dziś jest : 5 lutego 2020 Imieniny : Agaty, Adelajdy, Justyniana
  • Menu

    Bułki piknikowe z pieczarkami, parówkami i serem

  • Bułki piknikowe z pieczarkami, parówkami i serem

    Gdy za oknem nadal mamy pogodę choćby do spacerowania, piknikowania na łonie natury warto wykorzystać te chwile i cieszyć nimi jak tylko się da. Nasza rodzina gdy nadarza się ku temu okazja wybywa na łono natury i czerpie z niej to, co najlepsze. Pamiętamy jednak zawsze, by mieć ze sobą napoje i prowiant. Nie zawsze trzeba kupować produkty gotowe ze sklepu o wiele lepiej smakują te przygotowane w domu. Sycące dodające energii na cały dzień. Specjalnie na takie okazje robię Bułki piknikowe z pieczarkami, parówkami i serem. Są szybkie w przygotowaniu, a sam aromat przyprawia o zawrót głowy i ślinotok.

    Składniki na 2 porcje :

    2 pół bagietki (użyłam firmy Dan Cake)
    6 parówek
    300g pieczarek
    150g sera żółtego
    1 cebula
    masło
    czosnek (opcjonalnie)
    olej
    sól
    pieprz
    czubryca (opcjonalnie)

    Ponadto :

    folia aluminiowa

    Przygotowanie :

    Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na patelni z gorącym olejem.
    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w pióra.
    Następnie dodajemy do cebulki.
    Podduszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Odsączamy na sitku.
    Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół.
    Wydrążamy środek.
    Dociskamy boki które smarujemy masełkiem.
    Posypujemy czosnkiem wedle uznania (można tę czynność pominąć).
    Wykładamy farsz pieczarkowy zostawiając miejsce na parówki które przecinamy wzdłuż.
    Posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach.
    Wierzch posypujemy czubrycą.
    Przykrywamy całość górą od bagietki.
    Zawijamy w folię aluminiową.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez 20-25 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno. Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Bułki piknikowe z pieczarkami, parówkami i serem”

    1. Marek pisze:

      Jak dla mnie bomba i to smaczna 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Kompot z wiśni na zimę

    Sezon na przetwory trwa w najlepsze. W tym roku można powiedzieć, że jest istny wysyp owoców i warzyw. Ja staram...

    Zamknij