Bułki pszenno – żytnie
Gdy mamy ochotę na bułkę inną niż ta ze sklepu
warto zrobić sobie przyjemność poświęcić chwil kilka i wyczarować taki rarytas.
Składniki :
2,5 szkl. mąki pszennej
2,5 szkl. mąki żytnniej
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
2 jajka
1 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
100 g rodzynek
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem.
Czekamy chwilę mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem
i 2 łyżkami mąki pszennej.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy obydwie mąki i sól.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę
oraz sparzone wrzątkiem i odsączone na sitku rodzynki.
Wyrabiamy na gładkość ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku formując kulki.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
przez około 20-25 minut.
Najlepiej jest pilnować i wyłączyć piekarnik gdy bułeczki się zrumienią.
Polecam Wam bułki pszenno – żytnie nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również jako przekąskę w ciągu dnia 😉
Smacznego
Nie wiem jak ty to robisz ale twoje bułeczki wyglądają bajecznie. Ten kolor jest cudny .