Menu
  • Dziś jest : 29 listopada 2019 Imieniny : Błażeja, Saturnina, Fryderyka
  • Menu

    Bułki pszenno – żytnie

  • Bułki pszenno - żytnie

    Gdy mamy ochotę na bułkę inną niż ta ze sklepu
    warto zrobić sobie przyjemność poświęcić chwil kilka i wyczarować taki rarytas.

    Składniki :

    2,5 szkl. mąki pszennej
    2,5 szkl. mąki żytnniej
    50 g  drożdży
    0,5 kostki margaryny
    2 jajka
    1 szkl. mleka
    2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    100 g  rodzynek

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem.
    Czekamy chwilę mieszamy i łączymy z ciepłym mlekiem
    i 2 łyżkami mąki pszennej.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski przesiewamy obydwie mąki i sól.
    Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i roztopioną margarynę
    oraz sparzone wrzątkiem i odsączone na sitku rodzynki.
    Wyrabiamy na gładkość ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
    Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku formując kulki.
    Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
    przez około 20-25 minut.
    Najlepiej jest pilnować i wyłączyć piekarnik gdy bułeczki się zrumienią.
    Polecam Wam bułki pszenno – żytnie nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również jako przekąskę w ciągu dnia 😉

    Smacznego

  • Jedna odpowiedź do “Bułki pszenno – żytnie”

    1. Joanna ( Różowa Kuchnia) pisze:

      Nie wiem jak ty to robisz ale twoje bułeczki wyglądają bajecznie. Ten kolor jest cudny .

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Szparagi zapiekane z serem i szynką

    Szukacie szybkiego sposobu na przygotowanie tego majowego rarytasu jakim są szparagi?Może warto zrobić je szybko i smacznie tak jak ja...

    Zamknij