Bułki z pieczarkami i serem
Bułki z pieczarkami i serem z powodzeniem zastąpią nam śniadanie czy kolację
poratują gdy głód dopadnie w niespodziewanej chwili.
Schowasz je wszędzie mogą Ci towarzyszyć w szkole, pracy czy podróży.
Składniki:
4,5 szkl. mąki pszennej
25g drożdży
60g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru
Farsz:
1000g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
masło
150g sera żółtego
Przygotowanie :
Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy chwilę, by się rozpuściły.
Następnie je mieszamy, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki pszennej.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15-20 minut).
Do miski przesiewamy mąkę i sól.
Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło bądź margarynę.
Wyrabiamy na gładkie ciasto.
Gdy jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką lub dodajemy mleka, by łatwo je zagnieść.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W między czasie pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w pióra.
Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki.
Chwilę podduszamy pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Przygotowany farsz odsączamy na sitku.
Po upływie godziny z ciasta formujemy okrągłe placki.
Na środku każdego robimy wgłębienie w którym umieszczamy farsz.
Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Posypujemy wierzch każdego placka.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.
Smacznego
Oooo jak pysznie wygladaja 😀
To coś podobnego jak cebularze 🙂 Wszędzie zabierzesz i skosztujesz.
Fajna przekąska 🙂