Menu
  • Dziś jest : 7 lutego 2020 Imieniny : Romualda, Ryszarda, Sulisława
  • Menu

    Bułki z pieczarkami i serem

  • Bułki z pieczarkami i serem

    Bułki z pieczarkami i serem z powodzeniem zastąpią nam śniadanie czy kolację
    poratują gdy głód dopadnie w niespodziewanej chwili.
    Schowasz je wszędzie mogą Ci towarzyszyć w szkole, pracy czy podróży.

    Składniki:

    4,5 szkl. mąki pszennej
    25g drożdży
    60g masła lub margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    1 szkl. mleka
    2 łyżeczki cukru

    Farsz:

    1000g pieczarek
    2 cebule
    sól
    pieprz
    masło
    150g sera żółtego

    Przygotowanie :

    Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy chwilę, by się rozpuściły.
    Następnie je mieszamy, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki pszennej.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15-20 minut).
    Do miski przesiewamy mąkę i sól.
    Dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło bądź margarynę.
    Wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Gdy jest zbyt rzadkie podsypujemy mąką lub dodajemy mleka, by łatwo je zagnieść.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    W między czasie pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w pióra.
    Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
    Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki.
    Chwilę podduszamy pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
    Przygotowany farsz odsączamy na sitku.
    Po upływie godziny z ciasta formujemy okrągłe placki.
    Na środku każdego robimy wgłębienie w którym umieszczamy farsz.
    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Posypujemy wierzch każdego placka.
    Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 20-25 minut.

    Smacznego

  • 3 odpowiedzi na “Bułki z pieczarkami i serem”

    1. malvie pisze:

      Oooo jak pysznie wygladaja 😀

    2. Joanna Gralik RóżowaKuchnia pisze:

      To coś podobnego jak cebularze 🙂 Wszędzie zabierzesz i skosztujesz.

    3. Bogusława pisze:

      Fajna przekąska 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Przeczytaj poprzedni wpis:
    Sernik na herbacianym spodzie z rosą

    Sernik na herbacianym spodzie z rosą z dodatkiem brzoskwiń i wiórków kokosowych jest jak aksamit który rozpływa się w ustach....

    Zamknij